Brojni poznati iz Srbije podržali demonstrante u Sarajevu

Fotografije su objavljene na Fejsbuku i predstavljaju još jedan vid podrške građanima BiH
8 komentar(a)
Sarajevo JMBG, Foto: Beta/AP
Sarajevo JMBG, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.06.2013. 16:06h

Srpske poznate ličnosti, glumci Nikola Kojo i Sergej Trifunović, muzičari Srđan Gojković GIle, pjevač i glumac Branko Đurić, dizajner Mirko Ilić i političar Čedomir Jovanović podržali su demonstrante u Sarajevu i fotografisali se s porukom "JMBG".

Fotografije su objavljene na Fejsbuku i predstavljaju još jedan vid podrške građanima BiH i sarajevskim demonstrantima koji traže hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Koncert podrške

Devet bendova u BiH danas će u Sarajevu ispred zgrade Parlamenta BiH održati koncert podrške demonstracijama za jedinstveni matični broj građana (JMBG).

Koncert će biti održan danas od 17 do 22 sata, a nastupiće bendovi iz cijele BiH: Frenki, Dubioza, Letu štuke, Zoster, Skroz, Dvadesetorica, Grof DJuraz, KZU ole- ole & PZU oje- oje, te Bili Andol.

Organizatori protesta su neformalna grupa građana BiH koji u posljednje dvije sedmice protestuju pred zgradom zajedničkih institucija BiH, zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.

Zakon o JMBG nije na snazi od 12. februara zbog čega novorođena djeca u BiH nemaju jedinstveni matični broj i ne mogu dobiti lične dokumente.

Zbog nemogućnosti da na vrijeme dobije pasoš i bude izmještena na liječenje, prije dva dana je preminula teško oboljela tromjesečna beba Berina Hamidović, što je pokrenulo još organizovanije okupljanje građana.

Građani su ocijenili da je beba Berina žrtva spore administracije i aktuelne vlasti. Zbog nedonošenja zakona o JMBG, pokrenuti su protesti građana i u drugim gradovima u BiH, Tuzli, Livnu, Travniku i Mostaru.

Bonus video: