Zbog siromaštva, djeca u Srbiji rade i kao sluge

Vojo je samo jedan od desetine djece u istočnoj Srbiji koja beru voće i povrće, hrane stoku, pomažu na njivi i u kući, često samo za stan i prenoćište
23 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2013. 08:29h

Zbog siromaštva sve više djece je prinuđeno da radi i najteže fizičke poslove - po istočnoj Srbiji zarađuju kao seoske sluge, oko Šapca beru voće i povrće, pišu Novosti.

Dječak Vojo iz okoline Gornjeg Milanovca je dugo živio sa ocem alkoholičarom u kućici, u šumi. Kada su ga našle socijalne službe imao je 10 godina i nije znao gotovo ništa, ni da čita, ni da piše. Danas je ozbiljan 16-godišnjak.

"Otac i ja smo živeli sami. Majka nas je napustila. Ja sam radio sve, pa i najteže kućne poslove. Sam sam mijesio hljeb, donosio drva, palio vatru...", priča za Novosti Vojo.

Karakteristični su i rani brakovi, a bilo je slučajeva da djeca odrastaju i po šumama ili da odmalena rade u bogatim porodicama kao sluge. U jednoj školi su imali dječaka koji je sa 14 godina pošao u prvi razred"

Mionka Nikolić iz Odbora za ljudska prava u Majdanpeku kaže da je siromaštvo u tom kraju u dramatičnom porastu pa nije ni malo dece koja bukvalno gladuju.

"Karakteristični su i rani brakovi, a bilo je slučajeva da djeca odrastaju i po šumama ili da odmalena rade u bogatim porodicama kao sluge. U jednoj školi su imali dječaka koji je sa 14 godina pošao u prvi razred", kaže Nikolić.

"I njega su slučajno otkrile socijalne službe u planinama, gdje je radio kao sluga".

I u šabačkom kraju, kad počne sezona, odgajivači voća i povrća angažuju decu za berbu, pa ona često izostaju iz škole. U tamošnjem Centru za socijalni rad, međutim, ovo ne vide kao problem. Prema riječima direktorke Branke Davidović, na berbu se više gleda kao na „pomoć u kući“, a veći problem je tjeranje djece na prosjačenje.

Trgovina i eksploatacija djece i u svijetu je u porastu. Najviše eksploatisane djece je u Africi, ali i u Evropi ih je 16 odsto. Više od 200 miliona djece širom svijeta između pet i petnaest godina radi puno radno vrijeme, a 15-godišnje prostitutke su svakodnevica u engleskim gradovima.

Djeca po Evropi rade i kao kućni robovi. U Srbiji su djeca 2002. činili 10 odsto svih žrtava, a danas trećinu.

U Srbiji je zakonom zabranjen rad mlađima od 15, a između 15 i 19 mogu da rade pod striktno propisanim uslovima, pišu Novosti.

Bonus video: