U JANUARU

Koha: Njemačka pristala da Srbija dobije datum pregovora

Njemačka je pristala da pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji počnu u januaru, pod uslovom da Evropska komisija bude zadovoljna napretkom u sprovođenju Briselskog sporazuma
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 11:38h

Njemačka je pristala da pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji počnu u januaru, pod uslovom da Evropska komisija bude zadovoljna napretkom u sprovođenju Briselskog sporazuma, piše danas prištinski dnevnik Koha Ditore.

"Sada postoji sporazum da 27. juna Bundestag glasa u prilog otvaranja pregovora sa Srbijom u januaru sljedeće godine, ako do tada Evropska komisija utvrdi da postoji zadovoljavajuchi napredak u primjeni sporazuma iz Brisela", rekao je za list neimenovani zapadni diplomata.

Koha navodi da bi eventualni uspjeh sastanaka premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija 20. juna mogao da bude upotrijebljen kao pritisak na Njemačku da pristane da se odredi datum za početak pregovora o ulasku Srbije u EU.

"Njemačka neće biti impresionirana potpisima dvojice premijera na jednom papiru već žele da vide konkretne dokaze na terenu i da se sporazum primjenujuje", rekao je taj neimenovani evropski diplomata. On je upozorio na slučaj Hrvatske koja je imala podršku svih država osim jedne i istakao da se odluke u Evropskoj komisiji donose konsenzusom.

Datum za Srbiju se vidi kao nova prilika da Njemačka potvrdi da nema automatskih odluka u procesu proširenja EU i da svaki korak u tom pravcu treba donijeti samo ako ima konkretnih dokaza da su ispunjeni svi uslovi.

Dnevnik citira riječi evropskog diplomate koji je ocijenio da neće biti napretka za Kosovo ako Srbija ne postigne neki napredak. "Kosovo shvata da je njihov put uslovljen putem kojim Srbija ide", rekao je taj diplomata i dodao da je ta veza uspostavljena i da Kosovo ne može da je porekne.

Odbor Parlamenta Francuske je za dodjelu datuma Srbiji

Odbor za evropske poslove francuske skupštine pozdravio je napredak koji je Srbija ostvarila i ocijenio da bi bilo poželjno da joj Evropski savjet 27. i 28. juna 2013. odredi datum za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

Odbor je na sjednici 11. juna zaključio, imajući u vidu zajednički izvještaj Evropske komisije i visoke predstavnice Ketrin Ešton, da je Srbija napredovala u dostizanju "neophodnog nivoa usklađenosti sa kriterijumima za pridruživanje, a posebno kada se radi o suštinskom prioritetu vidljivog i trajnog poboljšanja odnosa sa Kosovom", objavljeno je danas na sajtu francuske ambasade u Beogradu.

Odbor francuske skupštine istakao je značaj sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. i napredak Srbije u oblasti unutrašnjih reformi, kao i pozitivan razvoj za civilno društvo i poštovanje ljudskih prava. Taj odbor je naglasio neophodnost uspostavljanja praćenja napora Srbije nakon otvaranja pregovora i tokom čitavog njihovog trajanja, kada je riječ o cilju koji treba postići u smislu usklađenosti sa evropskim kriterijumima, posebno kada su u pitanju ljudska prava.

Odbor podsjeća da je proširenje EU na sve zemlje Balkana proces koji može samo da doprinese miru i stabilnosti u Evropi, i da Srbija, kao najveća zemlja regiona, "nosi suštinsku odgovornost u tom procesu te može da bude primjer dobrosusjedstva sa zemljama koje vide svoju zajedničku budućnost u EU".

Francuski odbor je, takođe, preporučio da se dozvoli otvaranje pregovora Kosova i EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, pozdravljajući napredak koji je ono ostvarilo kako bi riješilo probleme navedene u zaključcima Savjeta EU iz decembra 2012.

Preporučujemo za Vas