Tači: Spreman sam da služim i Srbima na sjeveru

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da jedva čeka da se sastane sa Srbima sa sjevera, da je spreman da im služi, kao i da očekuje da će oni na narednim izborima izabrati prave i kooperativne ljude
56 pregleda 2 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.06.2013. 11:48h

"Sada, poslije Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji je nepovratan proces, dalje će se ići na vrlo koordinisan način, uvijek poštujuci volju građana i na sjeveru. Stoga, jedva čekam da se sastanem sa njima. Spreman sam da im služim i služiću kao premijer svim građanima. Nadam da će na sljedećim izborima izabrati prave ljude, kooperativne i počećemo sa snažnim investicijama i na sjeveru", rekao je Tači u emisiji "Slobodno srpski".

"Neću da mislim o tome da će Srbija donijeti odluku protiv interesa srpskih građana na Kosovu, ali ne vjerujem ni da će Srbi sa sjevera donijeti odluku koja će ugroziti ili teško oštetiti evropsku i evro-atlantsku budućnost Srbije. Na kraju krajeva, i Priština i Beograd imaju obaveze po tom sporazumu, imaju obaveze u vezi sa sprovođenjem i bilo ko da kasni na tom poslu platiće cijenu", kazao je Tači.

Premijer je ocijenio da nije ni u interesu Kosova kašnjenje Srbije, kao što nije ni u interesu Srbije kašnjenje Kosova u pravcu ka EU i NATO-u i dodao da bez normalizacije odnosa Kosova i Srbije, ni mi, ni Srbija, nećemo moći da idemo brzo", ocijenio je Tači.

Tači je podsjetio da je Briselski sporazum koji je potpisao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem istorijski sporazum za oba naroda - "to je definitivno nova realnost. Gledali smo ka budućnosti da bismo okončali godine problema i konflikata".

Po njegovim riječima, tim sporazumom su dobili svi, i Kosovo i Srbija, i region, i EU, i SAD, i NATO, ali i svi oni koji investiraju u region.

"Najveći dobitnici su Srbi na Kosovu, zato što smo našli rješenje koje definitivno stvara uslove za bolji, sigurniji i prosperitetniji život i razvoj, za otvaranje novih radnih mjesta i povećanje blagostanja građana", ocijenio je premijer Kosova Hašim Tači.

Govoreći o stanju na sjeveru Kosova, Tači je naveo da je ono bilo teško u posljednjih 15 godina i da je najviše koštalo same građane, da tim stanjem niko nije bio zadovoljan, a ni EU, ni SAD te da je ono odgovaralo samo pojedincima. U vezi sa lokalnim izborima koji su planirani na jesen, Tači je demantovao da će građani sa sjevera Kosova moći da glasaju samo sa dokumentima Republike Kosovo.

"To je samo jedna negativna poruka da se uplaše građani na sjeveru. Građani mogu glasati sa identifikacionim dokumentima koje imaju, a naravno i drugim dokumentima i ne mogu završiti sve procedure, sva ta administrativna angažovanja tokom ovih pet - šest mjeseci. Prema tome, građani že glasati sa svojim ličnim kartama koje imaju i biće slobodni i vrlo voljni da glasaju. Niko im neće smetati", kazao je Tači.

Podsjetivši da po Ustavu Kosova svi građani imaju pravo na dvojno državljanstvo, Tači je kazao da će poštovati legitimni interes Srbije za Srbe na Kosovu, koji su građani Kosova.

Premijer Kosova je poručio Srbima sa Kosova da se osjećaju kao slobodni građani Kosova, koji uživaju jednaka prava.

Bonus video: