Mej: UK posvećeno prosperitetu Zapadnog Balkana i nakon Brexit-a

Mej je poručila i da nas istorija uči da stabilniji i sigurniji region Zapadnog Balkana znači stabilniju i sigurniju Evropu, te da će uprkos izlazsku Britanije iz EU ta zemlja ostati "potpuno posvećena povećanju prospreiteta i sigurnosti Zapadnog Balkana i Evrope - "sada i u budućnosti"
68 pregleda 1 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2018. 14:38h

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno posvećeno prosperitetu i sigurnosti Zapadnog Balkana nakon Bregzita, potvrdila je britanska premijerka Tereza Mej, saopšteno je iz britanske ambasade u Podgorici.

Kako navode premijerka Tereza Mej takođe je danas najavila paket podrške Zapadnom Balkanu sa ciljem osiguravanja prosperiteta putem poboljšanja kolektivne sigurnosti i ekonomske stabilnosti regiona.

"Mej je danas u Londonu dočekala lidere šest zemalja Zapadnog Balkana, zajedno sa drugim evropskim zvaničnicima poput njemačke kancelarke Angele Merkel i poljskog premijera Mateusa Moravieckog, na petom godišnjem Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u sklopu Berlinskog procesa", saopšteno je iz ambasade.

Danas najavljeni paket podrške, kako tvrde,biće komplementaran ovom procesu i pomoći će razvoju Zapadnog Balkana koji će biti mirniji, prosperitetniji i sa višim demokratskim standardima. Takođe, biće od pomoći regionu u rješavanju složenih sigurnosnih izazova, posebno u vezi sa teškim i organizovanim kriminalom i krijumčarenjem droga.

"Ponosna sam što smo domaćini ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu koji ujedinjuje lidere iz cijelog regiona sa evropskim partnerima sa ciljem da se pronađe način da se osigura ekonomska stabilnost i kolektivna sigurnost Zapadnog Balkana", kazala je Mej.

Ona je poručila i da nas istorija uči da stabilniji i sigurniji region Zapadnog Balkana znači stabilniju i sigurniju Evropu, te da će uprkos izlazsku Britanije iz EU ta zemlja ostati "potpuno posvećena povećanju prospreiteta i sigurnosti Zapadnog Balkana i Evrope - "sada i u budućnosti".

"Paket koji sam danas najavila će pomoći Zapadnom Balkanu da se bori protiv prijetnji njegovom napretku, kao što su teški i organizovani kriminal, krijumčarenje drogama i terorizam, što će u isto vrijeme imati pozitivan efekat i na Ujedinjeno Kraljevstvo...“

Bonus video: