Ništa od štrajka u Hrvatskoj, Vlada i sindikati se dogovorili

Vlada se sporazumom obavezala da ove godine neće smanjivati nivo zarada i dodatka za radni staž te da će pregovori biti nastavljeni nakon što BDP bude pozitivan tri mjeseca uzastopno
0 komentar(a)
Vlada i Sindikat, Hrvatska, Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Vlada i Sindikat, Hrvatska, Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Ažurirano: 04.06.2013. 13:18h

Sindikati državnih i javnih službi danas su parafirali sporazum s Vladom o načinu na koji će se povećati zarade državnim i javnim službenicima u vrijeme kada će Hrvatska ostvariti rast i kada će državni budžet to moći izdržati, nakon čega je otkazan štrajk koji su sindikati najavili za srijedu, 5. juna.

"Današnjim parafom poslali smo u sve sindikate obavještenje da se otkazuju štrajkačke aktivnosti", izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon završetka pregovora u Ministarstvu rada i penzionog sistema.

Vlada se sporazumom obavezala da ove godine neće smanjivati nivo zarada i dodatka za radni staž. Precizirano je da će Vlada i sindikati sjesti za stol nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, odnosno veći od nule, i pregovarati o načinu i modalitetu povećanja koeficijenata za plaće, uz uslov da deficit državnog budžeta bude manji od 3 odsto, rekao je Mihalinec.

On je pojasnio DA parafiranje sporazuma znači "da smo se sporazumjeli u dovoljnoj mjeri da se obustave štrajkaČke aktivnosti, a sporazum će procijeniti naša tijela - ako smatraju da smo loše potpisali, odredićemo nove termine sindikalnih aktivnosti".

Bonus video: