Florens Artman: Haški sud je nagradio mozgove masovnih zločina

"Mogu zamisliti reakcije žrtava čija su djeca direktno stradala od duhova tame koji su bili otjelotvoreni u likovima Stanišića i Simatovića"
56 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2013. 09:52h

Florens Arman, nekadašnja portparolka glavne haške tužiteljke Karle del Ponte, poznata novinarka i publicista, autorka knjige "Mir i kazna" koja govori o "tajnim ratovima međunarodne politike i pravosuđa", ocijenila je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kako oslobađajuća presuda u slučaju bivših šefova Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija jeste "najvidljiviji u nizu udaraca na kredibilitet Haškog tribunala u završenoj fazi njegovog rada".

Haški sud je, podsjetimo, nepravosnažno presudio da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za usmjeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbjednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, Bošnjake, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine

Pored Stanišića i Simatovića, Artman misli i na slučaj Momčila Perišića i, kako kaže, "pravnog presedana iz konačne presude u predmetu Gotovina i Markač u koji smo svi polagali velike nade".

"Mogu zamisliti reakcije žrtava čija su djeca direktno stradala od duhova tame koji su bili otjelotvoreni u likovima Stanišića i Simatovića, sada već slobodnih ljudi. Po svemu sudeći, nažalost, odgovornost za zločine (koji sud ne poriče) se svodi na lokalne igrače, a ne na mozgove. Zato imamo gorki osjećaj prevare, jer nije ni istina, nije ni pravda. Najviše onespokojava osjećaj bespomoćnosti i gašenja ikakve nade za istinu, pravdu za žrtve i uspostavljanje nekog mira. Izgleda da je Haški sud želio pred kraj reći nam da je sve u što smo vjerovali bila samo utopija", kazala je Artman.

Haški sud je, podsjetimo, nepravosnažno presudio da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za usmjeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbjednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, Bošnjake, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Hrvatsko tužilaštvo traži dokaze od Haga

Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je od Haškog tribunala da mu dostavi dio dokumentacije i dokaza u suđenju Jovici Stanišiću i Frenku Simatoviću koji su u četvrtak napravosnažno oslobođeni svih optužbi za zločine počinjene na području BiH i Hrvatske od 1991-1995. godine.

Tužilaštvo je na svom internet sajtu saopštilo da je od Haškog suda i kancelarije tužioca tog suda u petak zatražilo dostavljanje dijela dokumentacije i dokaza iz tog predmeta koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Hrvatske u cilju daljnjeg postupanja tužilaštva.

Ta bi se dokumentacija koristila u krivičnim postupcima zbog ratnih zločina u kojima nadležna županijska tužilaštva već postupaju ili pak mogućeg formiranja novih predmeta vezanih za podatke kojima se do sada nije raspolagalo, navode u hrvatskom tužilaštvu.

Bonus video: