Slovenija ograničava tržište rada za Hrvate?

Slovenija bi se tom odlukom pridružila Njemačkoj, Holandiji, Austriji i Velikoj Britaniji koje su najavile da će ograničiti pristup svojim tržištima za hrvatske državljane na 2 godine
66 pregleda 0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Nytimes.com
Ljubljana, Foto: Nytimes.com
Ažurirano: 29.05.2013. 20:00h

Slovenačka Vlada sjutra će odlučivati o zakonskom prijedlogu po kojem bi tržište rada u Sloveniji bilo u prelaznom periodu od dvije godine zatvoreno za radnike iz Hrvatske nakon njenog ulaska u EU 1. jula ove godine.

Kako je danas objavila vladina kancelarija za odnose s javnošću, predviđeno je da vlada zakon uputi na usvajanje parlamentu po hitnom postupku. Prema zakonskom prijedlogu koje je pripremilo Ministarstvo rada, porodice i socijalne zaštite, na hrvatske državljane bi se do 31. juna 2015. primjenjivali propisi koje važe za tražioce zaposlenja iz država van EU.

Takav zakonski prijedlog se obrazlaže zaštitom slovenačkog tržišta rada na kojem bi u slučaju velikog priliva radnika iz Hrvatske moglo doći do poremećaja, s obzirom da se ove i naredne godine u Sloveniji očekuju lošije prilike i dalji rast nezaposlenosti.

Slovenija bi se ovom odlukom pridružila Njemačkoj, Holandiji, Austriji i Velikoj Britaniji koje su službeno objavile da će uvesti dvogodišnje ograničenje pristupa svojim tržištima rada za hrvatske državljane.

Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litvanija objavile su da na svojim tržištima rada neće ograničavati pristup hrvatskim radnicima.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prelaznog razdoblja, u kojem države članice EU mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2", što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produžiti za još tri godine i uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

Hrvatska ima pravo da uvede recipročne mjere za one članice koje odluče koristiti tu mogućnost. Ista pravila su vrijedila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007.

Nakon ulaska 10 novih članica 2004. i pristupa Bugarske i Rumunjske 2007, većina starih članica EU uvela je ograničenja za radnike iz tih zemalja, na dvije ili i na punih sedam godina, a jedino je Švedska tržište rada otvorila svima.

Bonus video: