Putari prijete blokadom cijele Srbije

Zahtjevi putara bili su da im država isplati dug od 9,7 milijardi dinara, obezbijedi još šest milijardi za održavanje puteva do kraja godine i da se vrati finansiranje putne privrede
73 pregleda 0 komentar(a)
protest putara u Srbiji, Foto: Beta
protest putara u Srbiji, Foto: Beta
Ažurirano: 29.05.2013. 16:15h

Više od 1.000 srpskih putara protestovalo je ispred Vlade Srbije, blokirajući deo Nemanjine ulice. Vladi su dali rok do 10. juna da riješi njihove probleme.

Putari su protestovali jer im Vlada Srbije nije isplatila dugovanja od 9,7 milijardi dinara i zbog toga im prijeti gubitak više od 10.000 radnih mjesta. Po završetku protesta rekli su da država ima rok do 10. juna da počne da rješava njihove probleme ili će blokirati puteve u cijeloj zemlji, prenosi B92.

Zahtjevi putara bili su da im država isplati dug od 9,7 milijardi dinara, obezbijedi još šest milijardi za održavanje puteva do kraja godine i da se vrati finansiranje putne privrede iz naknade za tečno gorivo.

Predstavnici putara su novinarima ispred Vlade Srbije kazali da im je ponuđeno da ih primi ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, ali su oni to odbili i insistiraju da ih primi premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.

Predsjednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović kazala je na početku protesta agenciji Beta da su zahtjevi putara da im držva obezbijedi i šest milijardi dodatnih sredstava, kako bi preduzeća za puteve opstala.

"Putna privreda je bukvalno pred kolapsom, u pitanju je osam do 10.000 radnih mjesta i ne samo to, putevi su u katastrofalnom stanju pa su ugroženi i ljudski životi, a mi ne želimo da učestvujemo u nečemu za šta nismo krivi", rekla je Vukanovićeva.

Ona je naglasila da država ništa nije uradila za puteve u posljednjih pet godina i da su nebrigom države putevi u katastrofalnom stanju.

Bonus video: