Otkazan samit u Ohridu, razlog Kosovo

Stare balkanske predrasude i kompleksi zaživjeli su na ovom samitu i neću dozvoliti da se oni krše preko leđa Makedonije, i da ona plati cijenu, poručio je makedonski predsjednik
4 komentar(a)
Ohrid, Foto: Www.ipes.info
Ohrid, Foto: Www.ipes.info
Ažurirano: 29.05.2013. 15:15h

Ohridski samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na kojem je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je taj skup otkazao da bi "zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije", a "Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vjetom, a najmanje sa bojkotom".

Samit je otkazan pošto se tri države - Srbija, BiH i Rumunija - nijesu saglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsjednici Albanije i Hrvatske potom saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano, prenosi Tanjug. "Makedonija je postupila u cjelosti u skladu sa aktima Procesa. Na žalost, stare balkanske predrasude i kompleksi zaživjeli su na ovom samitu i neću dozvoliti da se oni krše preko leđa Makedonije, i da za to da cijenu plaća Makedonija", rekao je Ivanov, koji je organizator skupa. Po njegovim riječima, "izazovi se rješavaju dijalogom". "Čitavu godinu smo se spremali za ovaj samit i napravili smo sve da lidere iz regiona dovedemo za isti sto", naveo je. Ivanov je poželio uspjeh sljedećem organizatoru samita i izrazio nadu da će se to dogoditi u "evropskijem Balkanu". "Ovo je jasan signal za Evropu, koji oslikava realnost u našem regionu i trebalo bi da bude upozorenje", kazao je Ivanov, uz ocjenu da "državni integritet i dostojanstvo nemaju cijenu".

Bonus video: