Hag: Prlić i ostali krivi, Hrvatska proglašena agresorom na BiH

Vijeće je utvrdilo da je postojao ''udruženi zločinački poduhvat'' čiji cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta
147 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2013. 10:52h

Vojni i politički lideri takozvane ''Herceg-Bosne'' proglašeni su danas nepravosnažnom presudom krivim i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

Premijer "Herceg-Bosne" Jadranko Prlić osuđen je na godina 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, a zapovjednici Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su, takođe, na po 20 godina zatvora.

Zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić osuđen je na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, koji je bio odgovoran za logore "Herceg-Bosne" na ukupno 10 godina.

Optuženi su oslobođeni za nekoliko od ukupno 26 tačaka optužnice. U kaznu će im se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru.

Konstatovano je da su svi optuženi značajno doprinijeli ''udruženom zločinačkom poduhvatu'' u BiH

Konstatovano je da su svi optuženi značajno doprinijeli ''udruženom zločinačkom poduhvatu'' u BiH.

Vijeće francuskog sudije Antonettija utvrdilo je da je Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu i da su snage regularne Hrvatske vojske (HV) zajedno sa Hrvatskim vijećem obrane (HVO), napadale jedinice Armije Bosne i Hercegovine u Hercegovini i srednjoj Bosni, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

Vijeće je utvrdilo da je postojao ''udruženi zločinački poduhvat'' čiji cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelomično u granicama Hrvatske Banovine iz 1939. godine, a da bi došlo do ''ujedinjenja hrvatskog naroda''.

''Mnogi zločini počinjeni od januara i aprila 1993. godine nisu bili nasumična djela pojedinaca, već udruženi poduhvat kojemu je bio cilj trajno raseliti muslimansko stanovništvo iz BiH. A na čelu udruženog zločinačkog poduhvata bio je Franjo Tuđman", zaključio je sudac Antonetti, prenio je novinar AA.

U osmišljavanju zajedničkog zločinačkog plana bili su, kazano je, Franjo Tuđman, Gojko Šušak, zapovjednik Janko Bobetko, Jadranko Prlić, Mate Boban, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Berislav Pušić. Oni su, kazano je, postigli zajednički dogovor.

Cilj je bio da se entitet tzv. ''Herceg-Bosne'' pripoji Hrvatskoj ili da to postane nezavisna država bliska Hrvatskoj, kazano je, prenio je reporter AA.

Prlić u sudnici

Inače, sudija iz Francuske je iznio brojne detalje o zločinima na prostoru tzv. ''Herceg-Bosne''.

Vijeće je zaključilo da su u svim zarobljeničkim centrima na području Hercegovine zarobljenici bili pothranjeni, higijenski uslovi su bili očajni, medicinske njege nije bilo... Posebno teški slovi su bili u samicama u logorima Heliodrom i Dretelj.

Prema riječima francuskog sudije, presuda je napisana na 2.629 stranica, u šest svesaka, i četiri dodatka.

Galerija

Bonus video: