Slovenija: Tužilac traži dvije godine zatvora za Janeza Janšu

Ferlinc je za Janšu, Krkoviča i Črnkoviča zatražio i dodatnu novčanu kaznu od po 37.000 eura
54 pregleda 1 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.05.2013. 07:33h

Protiv bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše Tužilaštvo je danas u Ljubljani zatražilo kaznu od dvije godine zatvora, zbog sumnje da je bio jedan od petorice umiješanih u podmićivanje tokom nabavke oklopnih vozila od finskog proizvođača "Patria" za slovenačku vojsku.

Slovenački državni tužilac Andrej Ferlinc je tokom iznošenja završnih riječi tužilaštva na suđenju zbog afere "Patrija", koje traje već više od godinu dana, izjavio da je Janša tokom premijerskog mandata od 2004. do 2008. godine, kada je nabavljeno 135 oklopnih vozila ukupne vrijednosti od 278 miliona eura, prihvatio "u najmanju ruku obećanje da će mu za to biti isplaćena nagrada", što se u slovenačkom zakonodavstvu smatra koruptivnim činom.

Ferlinc je zatražio kaznu od 22 mjeseca zatvora za navodne Janšine pomoćnike u ovoj aferi podmićivanja - oficira slovenačke vojske Antona Krkoviča i preduzetnika Ivana Črnkoviča.

Ferlinc je za Janšu, Krkoviča i Črnkoviča zatražio i dodatnu novčanu kaznu od po 37.000 eura, dok se nije izjašnjavao o kaznama za preostalu dvojicu optuženih - Jožu Zagožena, još jednog navodnog Janšinog pomoćnika i biznismena Valtera Volfa, koji je bio posrednik za "Patriju" tokom nabavke oklopnih vozila.

Zagožen i Volf se danas nisu pojavili na suđenju.

Volf koji živi u Kanadi trenutno je nedostupan sudu, dok je Zagožen bolestan.

Prema Ferlincovim rečima, sporna suma od 2,3 miliona eura provizije od ovog posla završila je na računu Valtera Volfa, a dalja transakcija je zaustavljena nakon što je jedan bankar posumnjao da je riječ o nezakonitoj akciji.

Janša, koji od početka procesa tvrdi da su afera i suđenje politički motivišani kako bi se uklonio iz politike, predlog tužilaštva je ocijenio kao apsurdan.

Suđenje će biti završeno najkasnije sredinom juna, jer se očekuju još dvije rasprave, tokom kojih će završne riječi iznijeti optuženi i njihovi pravni zastupnici.

Bonus video: