Beograd: Peticijom traže puštanje čovjeka koji je ubio provalnika

Javnost u Srbiji je uzburkala sudbina Bogeskog, kome je određen pritvor od 30 dana, jer je pokojni provalnik iza sebe imao 50 kriminalnih radnji
32 komentar(a)
Saško Bogeski, Foto: Blic
Saško Bogeski, Foto: Blic
Ažurirano: 27.05.2013. 10:28h

Preko 12 hiljada ljudi je za svega 24 časa potpisalo peticiju kojom se traži sloboda za Saška Bogeskog, koji je u svom stanu u Beogradu ubio provalnika Vlada Manića.

Javnost u Srbiji je uzburkala sudbina Bogeskog, kome je određen pritvor od 30 dana, jer je pokojni provalnik iza sebe imao 50 kriminalnih radnji, uglavnom provala.

Građani su spontano pokrenuli peticije na društvenim mrežama, a oglasili su se i brojni političari.

"Po našem zakonu, samoodbrana je u Srbiji teško dokaziva. Zato se moramo organizovati i pružiti podršku ovom čovjeku. Potpišite ovu peticiju kao znak vaše saglasnosti da ovaj čovjek mora biti pušten iz pritvora i da mu se ne sudi za klasično ubistvo", naglašavaju pokretači peticije.

Najavljeni su i mirni protesti širom Srbije kako bi se familiji Bogeski pružila podrška, ali i uticalo na promjenu zakona.

Bogeski je poznati filantrop koji se godinama zalaže za prava marginaliziranih grupa. Predsjednik je NVO za promociju etičkih vrijednosti u privatnom i javnom životu, a tokom rata u BiH je radio u Biblijskoj školi i pomagao osobama s invaliditetom i iseljenicima.

Bonus video: