Kosovo: Vlada usvojila Plan primjene sporazuma sa Beogradom

"Ovim sporazumom Kosovo je dalo idealnu šansu našim građanima na sjeveru da postanu neraskidivi dio našeg društva", rekao je Tači
3 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: FoNet/AP
Hašim Tači, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 25.05.2013. 15:10h

Kosovska Vlada usvojila je Plan primjene sporazuma koji su u srijedu u Briselu načelno prihvatili premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači.

Tači je rekao da je plan koji je usvojen u srijedu, u suštini, kompromis kojim je obezbijeđeno da to što je dogovoreno posluži svim građanima, kako na sjeveru tako i na jugu Kosova.

"Ovim sporazumom Kosovo je dalo idealnu šansu našim građanima na sjeveru da postanu neraskidivi dio našeg društva", rekao je Tači.

On je naveo da je plan tako koncipiran da treba da bude ostvaren u roku od šest mjeseci.

Na sjednici Vlade Kosova, Tači je kazao da je tim planom Kosovo "drugi put izvojevalo najteže bitke" u sprovođenju tog sporazuma, prenose beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da zajednica srpskih opština bude funkcionalna samo nakon održavanja lokalnih izbora i pošto se strukture bezbjednosti i pravosuđa budu integrisale u jedinstveni kosovski sistem.

“To će omogućiti da se na sjeveru Kosova uspostavi ustavni poredak i povrati vladavina zakona Republike Kosova”, kazao je Tači.

Bonus video: