SPC: Odložena rasprava o proglašenju Njegoša za sveca

Prema izvoru agencije Beta u SPC, pitanje proglašenja za sveca vladike Petra II Petrovića Njegoša odloženo je da bi se za raspravu pripremile i druge vladike, da ne bi došlo do podjele oko tog pitanja
63 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 19:59h

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) se prvog dana zasijedanja trebalo je da se pozabavi pitanjima kanonizacije Petra II Petrovića Njegoša i problemom ponašanja vladike Vasilija Kačavende nakon penzionisanja, ali su obije teme odložene za sljedeću sjednicu.

Prema izvoru agencije Beta u SPC, pitanje proglašenja za sveca vladike Petra II Petrovića Njegoša odloženo je da bi se za raspravu pripremile i druge vladike, da ne bi došlo do podjele oko tog pitanja.

O slučaju vladike Vasilija Kačavende odlučivaće se nakon sjednice crkvenog zakonodavnog odbora.

Sabor ima više od 40 tema, među kojima su najznačajnije pitanja prosvjete, Kosova, rada u eparhijama i obilježavanja godišnjice Milanskog edikta i drugih crkvenih proslave ove godine.

Redovno proljećno zasijedanje Sabora SPC počelo je juče u Beogradu i trajaće najkasnije do 3. juna, zavisno od obima dnevnog reda.

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) apelovao je danas na vlast u Srbiji i demokratske institucije Evrope da pomognu arhiepiskopu ohridskom Jovanu koji je u zatvoru u Makedoniji, rekao je danas portparol SPC episkop bački Irinej.

"Arhiepiskop Jovan je, uz Vojislava šešelja, čovek koji je u Evropi najduže u istražnom zatvoru. Utamničen je nepravedno, zdravlje mu je ozbiljno urušeno i drže ga u nečovječnim uslovima, a za sjutra je zakazano jedno od mnogobrojnih ročišta", rekao je vladika Irinej novinarima u Patrijaršiji.

Vladika je naveo da je Sabor sa današnjeg zasijedanja apelovao i na vjernike SPC i drugih pravoslavnih crkava da se molitvama i moralnom podrškom zauzmu za vladiku Jovana.

Arhiepiskop Jovan stupio je u kanonsko jedinstvo sa SPC, a makedonske vlasti ga ne priznaju i optužuju za više krivičnih djela. SPC smatra da je rijec o političkom progonu.

Episkop Irinej nije želio da odgovara na pitanja novinara, rekavši da će to učiniti na kraju zasijedanja Sabora, i najavio da će sjutra u 13 sati ponovo dati izjavu za medije o sjutrašnjem radu Sabora.

Sabor je primio predlog Mitropolije crnogorsko-primorske za kanonizaciju Petra II Petrovića Njegoša koji je predao mitropolit Amfilohije, rekao je portparol SPC.

Prema njegovim riječima, Sabor je ustupio predmet na proučavanje odgovarajućoj stalnoj komisiji Sabora za kanonizaciju koja će svoj predlog podnijeti Saboru čija će odluka biti saopštena javnosti.

Vladika Irinej je najavio da će centralna proslava na nivou SPC povodom 1.700 godina od usvajanja Milanskog edikta biti održana 3. juna u Nišu, na praznik cara Konstantina i carice Jelene.

"Tog dana biće prisutan cio Sabor i biće održana sveta liturgija na čelu sa patrijarhom Irinejom, a biće upućena i poslanica, svečana poruka vjernicima i javnosti", naveo je portparol SPC, i pozvao sve vjernike i građane iz Srbije i regiona da prisustvuju toj svečanosti.

Irinej je podsjetio da će centralna svehrišćanska proslava obilježavanja 1.700 godišnjice Milanskog edikta biti održana 6. oktobra u Nišu, kada se očekuje mnogo više gostiju iz Srbije i cijelog svijeta.

Portparol SPC je najavio da će delegacija Sabora na čelu sa patrijarhom Irinejom u nedjelju učestvovati "u manifestacijama druge sahrane posmrtnih ostataka pripadnika doma Karađorđevića" na Oplencu.

Napredni klub zatražio da se Crnoj Gori uputi demarš

Udruženje građana Napredni klub zatražilo je danas da Ministarstvo spoljnjih poslova Srbije smjesta uputi oštar demarš povodom izjave predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića koji je komentarisao namjeru Srpske pravoslavne crkve da za sveca proglasi Petra II Petrovića Njegoša.

"Ovo je očigledan primjer otvorenog šovinizma i bestidne, fašisoidne uvrede cijelog srpskog naroda. Takođe, na djelu je i nedopustivo miješanje jedne međunarodno priznate države u rad priznate pravoslavne crkve, koja ima više od 440.000 vjernika u Crnoj Gori", piše u saopštenju Naprednog kluba.

Ta organizacija je dodala da o tom, kako se navodi, incidentu podrobno treba da budu obaviješteni i OEBS i Savjet Evrope.

Krivokapić je juče, povodom najave kanonizacije Njegoša, rekao da Njegoš ne može u "društvo zločinaca"."Oni čiji su heroji i sveci bili zločinci poslije Drugog svjetskog rata i poslije ovog rata, moraju da pokušaju da se sakriju iza crnogorske čistote", rekao je Krivokapić na Lovćenu, gdje je položio vijenac na Njegošev grob.

Bonus video: