I poslije Tuđmana - Tito

Grupa građana Splita, protestujući protiv spomenika Franju Tuđmanu, raširila transparent "TITO 1962". Na mjestu gdje je postavljen spomenik, prije 51 godinu Tito je održao jedan od svojih istorijskih govora
52 pregleda 0 komentar(a)
Tito, Foto: Slobodna Dalmacija
Tito, Foto: Slobodna Dalmacija
Ažurirano: 19.05.2013. 16:19h

Protestujući protiv postavljanja spomenika Franju Tuđmanu, uz želju da "zaboravnom hrvatskom narodu" poruče da Split pamti neku bolju istoriju, grupa građana Splita, u noći između subote na nedjelju, raširila je kod spomenika transparent "TITO 1962".

"Na mjestu na kojem je u petak postavljen spomenik Tuđmanu, prije 51 godinu Josip Broz Tito je održao jedan od svojih istorijskih govora, pa izbor lokacije smatramo nastojanjem da se revidira prošlost", navode aktivisti u mejlu poslatom redakciji lista Slobodna Dalmacija.

Smatraju da je postavljanje spomenika simboličan čin vještog sakrivanja svega što je za vrijeme Tita privredno stasalo, da bi u eri Tuđamna bilo uništeno u samo jednoj deceniji.

"Tuđman je čovjek koji je svim silama pokušao da izbriše identitet Dalmacije, pa ju je krstio imenom Južna Hrvatska", podsjećaju potpisnici mejla. Aktivisti tvrde da je Tuđman kumovao kulturnoj, privrednoj i političkoj devastaciji Splita devedesetih godina prošlog vijeka.

Aktivisti navode da su Tuđmanova ideja o 200 bogatih porodica, i Miroslav Kutle kao njen glavni izvršilac, uništili privredu i velike firme poput "Slobodne Dalmacije", "Jugoplastike", "Jugovinila", "Dalme", "Jadrantekstila" i "Prerade" i "Uzora".

Radnici su danas na prosjačkom štapu, a Split je prepušten turizmu kao jedinoj vitalnoj privrednoj grani, navodi se u mejlu potpisanom sa "Građani Splita".

Aktivisti koji protestuju protiv Tuđmanovog spomenika tvrde da ne pripadaju nijednoj političkoj stranci i uvjeravaju da su oni samo nezadovoljni građani Splita.

Spomenik hrvatskoj nezavisnosti i prvom hvatskom predsjedniku Tuđmanu otkriven je u petak u prisustvu njegovog sina Miroslava. Spomenik visok 2,85 metara, otkrio je gradonačelnik Splita Željko Kerum.

Bonus video: