Protest u Tirani zbog incidenata u Makedoniji

Demonstranti su nosili albanske zastave i transparente na kojima je pisalo "Vi ste varvari", poruka koja je upućena Makedoncima
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 20:16h

Desetine Albanaca protestovalo je danas ispred makedonske ambasade u Tirani zbog nedavnih incidenata u toj susjednoj zemlji između Makedonaca i Albanaca.

“Optužujemo makedonsku državu da nije preduzela mere kontrole nepodnošljivog nacionalizma koji stoji iza svih incidenata protiv Albanaca”, rekao je jedan od organizatora protesta Tolant Kapa.

Više međuetničkih incidenata dogodilo se od prošlog četvrtka u Makedoniji, posebno u Skoplju i Tetovu, gradu pretežno naseljenom albanskom zajednicom. Policija je uhapsila više osoba ali nije navela njihovu etničku pripadnost. U incidentima je više osoba povrijeđeno.

Prema pisanju štampe, iza tih incidenata stoje mladi ekstremisti iz redova oba naroda.

“Međunarodna zajednica mora da reaguje pre nego što bude prekasno”, poručio je jedan od govornika na protestu na kojem su okupljeni uzvikivali: "Zaustavite diskriminaciju naše albanske braće".

Demonstranti su nosili albanske zastave i transparente na kojima je pisalo "Vi ste varvari", poruka koja je upućena Makedoncima.

Odnosi Albanaca i Makedonaca u toj bivšoj jugoslovenskoj republici obeleženi su tenzijama od sukoba iz 2001. godine koji su okončani Ohridskim sporazumom. Tim sporazumom predviđena su veća prava albanskoj zajednici koja predstavlja 25 odsto od dva miliona stanovnika Makedonije.

Galerija

Bonus video: