Svako drugo dijete u BiH izloženo nasilju i zlostavljanju

Oko 55 odsto djece je tjelesno zlostavljano i kažnjavano od odraslih u domaćinstvu, dok je psihičkom kažnjavanju kao metodi discipliniranja bilo izloženo 42 odsto djece
0 komentar(a)
nasilje nad djecom, Foto: Shutterstock
nasilje nad djecom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2013. 18:59h

Svako drugo dijete uzrasta od dvije do četrnaest godina godina u BiH bilo je izloženo nekom od oblika nasilja i kažnjavanja, pokazalo je istraživanje koje su sprovele vlasti BiH uz finansijsku pomoć UNICEF-a, a koje je u petak predstavljeno u Neumu.

Oko 55 odsto djece je tjelesno zlostavljano i kažnjavano od odraslih u domaćinstvu, dok je psihičkom kažnjavanju kao metodi discipliniranja bilo izloženo 42 odsto djece, navodi se u izvještaju o Istraživanju višestrukih pokazatelja (MICS).

Po tim podacima, jedno od dvadesetero djece tog uzrasta je bilo izloženo teškoj fizičkoj kazni, dok je jedna trećina djece samo disciplinirana nenasilnim metodama.

Dječaci su pri tome u većoj mjeri bili izloženi nasilnim metodama discipliniranja, u odnosu na djevojčice. Po podacima iznesenim u Neumu, djeca u domaćinstvima čiji su roditelji bez obrazovanja pet puta češće iskuse teško tjelesno nasilje kao oblik disciplinovanja, u odnosu na djecu čiji roditeljii imaju srednje, više ili visoko obrazovanje.

Istraživanje je sprovedeno od novembra 2011. do aprila 2012. i obuhvatilo je 7.500 domaćinstava, uključujući 1.544 romskih porodica.

Bonus video: