Amfilohije: Na Srebrenici pripremaju nove pokolje

"Ne mogu da vjerujem da ovima koji su sada na vlasti, da je za njih dovoljan beogradski pašaluk. A moguće je sada da hoće beogradski pašaluk", rekao je Amfilohije
50 pregleda 46 komentar(a)
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.05.2013. 07:30h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske (RS) ocijenio je neprihvatljivim način na koji se tretira Srebrenica, te odnos aktuelnog rukovodstva Srbije prema mjestu gdje je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, prenosi agencija anadolija.

Amfilohije, kako se navodi, smatra neprihvatljivim to što se od Srebrenice "stvara simbol veći i od Dahaua i Aušvica".

Iako je Srebrenicu nazvao "nesrećom", tvrdi da se aktuelnim tretiranjem Srebrenice "pripremaju novi pokolji", podsjećajući na događaje iz Drugog svjetskog rata, zločine Handžar divizije i ustaških jedinca nad Srbima.

"Ovim mojim Crnogorcima dovoljna je ova fildžan AVNOJ-evska Crna Gora"

Zločine nad Bošnjacima i Hrvatima nazvao je nesrećom i "uzajamnom posljedicom tog zla i nesreće Drugog svjetskog rata".

"Što kažu, krv na krv je ljudska rana naopaka", rekao je Amfilohije.

Kritikovao je istupe Tomislava Nikolića u vezi sa nedavnim izvinjenjem za Srebrenicu i druge zločine u ime Srbije i srpskog naroda.

Govoreći o skandalima u (SPC) rekao je da bi on suočen sa takvim optužbama sam otišao, a "Bog vidi i zna"

"Neko tamo njima kaže: "Vi treba da klečite, pa onda oni kleče". Radi čega?! Da uđu u Evropsku uniju (EU). Kako je govorio jedan moj vladika Sava: "Evo ti ništa, drži ga čvrsto". Bojim se da je ovo isto... Evropska unija – pa i ona se sirota raspada. Daj Bože da se održi. Ali, sada svoje sopstveno biće razgrađivati da bi se ušao u jednu fatamorganu EU, bojim se da tu nema nikakve realpolitike. To nije realpolitika", istakao je on.

Govoreći o politici Srbije prema RS-u, vladika Amfilohije je istakao da se prema RS vodila bratska politika sve do bivšeg predsjednika Borisa Tadića.

"Sad, šta su ovi krenuli... Ja vjerujem da oni intimno i dalje nastavljaju tu politiku. Ne mogu vjerovati da ovima koji su sada na vlasti, da je za njih dovoljan beogradski pašaluk. Ne mogu vjerovati. A moguće je sada da hoće beogradski pašaluk. Kao što je ovim mojim Crnogorcima dovoljna ova fildžan AVNOJ-evska Crna Gora. Pa dobro, i to je jedno od rješenja... Vidim to po ponašanju prema RS", naglasio je.

Amfilohije je govorio i o muftiji Zukorliću, kao i nametanju problema Vojvodine. Uvjeren je da će, kada se završi pitanje Kosova, iz istih razloga biti nametnuto i vojvođanski problem. Upozorio je na Mađare koji se, kao kaže, organizuju i žele da taj dio Srbije ponovo bude Mađarska.

Takođe, govoreći o skandalima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), kao i o Kačavendi ostalim vladikama čije ponašanje i djelovanje se smatra spornim, istakao je da oni "trebaju sami da preuzmu odgovornost". Podsjećajući na neke primjere iz istorije Crkve, rekao je da bi on suočen sa takvim optužbama sam otišao, a "Bog vidi i zna".

Amfilohije je za RTRS govorio o molebanu za upokojenje vlasti u Srbiji, o tome da li crkva treba da učestvuje u političkim odlukama, odnosu prema Srbima i srpskom nacionalnom pitanju.

Bonus video: