Tači optimista o postizanju dogovora sa Dačićem

"Želimo da radimo zajedno sa Srbima na sjeveru na realizaciji zajedničkih ciljeva", rekao je Tači
6 komentar(a)
Ivica Dačić, Ketrin Ešton, Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Ketrin Ešton, Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.05.2013. 17:22h

Premijer Kosova Hašim Tači izrazio je uvjerenje da će na sastanku od 21. maja u Briselu sa premijerom Srbije Ivicom Dačhićem postići dogovor o sprovođenju briselskog sporazuma.

"Naš cilj i vizija je da radimo što više za građane Kosova gdje god živjeli, bez obzira na etničke razlike"

"Vjerujem da će se postići dogovor oko vremenskih rokova za primjenu i aktera koji će sprovesti sporazum, a to su kosovske institucije, Euleks, Kfor, OEBS i, naravno, na osnovu odgovornosti iz sporazuma u cilju olakšavanja okolnosti, i Srbija.

Prema tome, bićemo aktivni kako bi se sporazum primijenio što prije, a za to imamo i podršku međunarodne zajednice", kazao je Tači na sjednici Vlade Kosova.

Očekuje se da će se Tači i Dačić dogovoriti o konkretnim koracima primjene sporazuma od 15 tačaka

On je rekao da je primjena sporazuma izazov, ali je od vitalnog značaja i neophodna, a "povratka nazad nema".

"Naš cilj i vizija je da radimo što više za građane Kosova gdje god živjeli, bez obzira na etničke razlike. Želimo da radimo zajedno sa Srbima na sjeveru na realizaciji zajedničkih ciljeva, kako bi se stvorile nove demokratske okolnosti, održali slobodni izbori i nastavili sa socioekonomskim investicijama, sve u cilju kreiranja boljih životnih uslova", kazao je Tači.

Sastanak Dačića i Tačija, trebalo bi da bude održan 21. maja na poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, poslije dvije runde neuspjelih političkih razgovora njihovih predstavnika u Briselu.

Očekuje se da će se Tači i Dačić dogovoriti o konkretnim koracima primjene sporazuma od 15 tačaka, a koji se uglavnom tiče formiranja asocijacije srpskih opština na Kosovu.

Bonus video: