Prištinska delegacija napustila razgovore u Briselu

Šef radne grupe Srbije u Briselu Marko Đurić izjavio je da je prištinska delegacija danas napustila razgovore o primjeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine
12 komentar(a)
Šef radne grupe Srbije u Briselu, Marko Đurić, Foto: Tanjug
Šef radne grupe Srbije u Briselu, Marko Đurić, Foto: Tanjug
Ažurirano: 08.05.2013. 17:50h

Šef radne grupe Srbije u Briselu Marko Đurić je objasnio da je srpska strana došla u Brisel u najboljoj namjeri s ciljem da se sprovedu duh i slovo sporazuma.

Kako se saznaje u izvorima koji su pratili razgovor radnih grupa Beograda i Prištine, prištinska strana tražila je da se najprije ukinu srpske institucije na sjeveru Kosova, a da se onda, uz prevashodno učešće prištinskih vlasti, formiraju nove srpske institucije.

Takođe je traženo da se najprije stvori neko prelazno tijelo koje bi preuzelo sadašnje nadležnosti od srpskih opština na Kosovu i da se onda naknadno formira zajednica srpskih opština.

To je bilo neprihvatljivo za srpski pregovarački tim, jer odudara od tačke sporazuma da se srpske institucije integrišu u sistem na Kosovu, ali uz sopstveni politički upliv i status.

Prištinska strana je, takođe suprotno duhu i slovu sporazuma, kako tvrdi Đurić, zahtijevala da se najprije ukinu svi sudovi u srpskim opštinama da bi se onda formirali novi i to isključivo u skladu s kosovskim zakonima.

Kako je novinarima rekao Marko Đurić, srpska strana veoma žali zbog toga što je kosovski tim napustio pregovore i za sada se ne zna u kom vidu i kada bi oni mogli biti nastavljeni.

Đurić je rekao da ne zna na osnovu čega je šef tima Prištine Hajredin Kuči izjavio da bi 21. maja trebalo da se održi novi sastanak premijera Srbije i Kosova u okviru dijaloga. Srpska strana želi da se nastavi dijalog i spremna je da uvaži sve razumne argumente, rekao je Đurić i dodao da niko od njih ne može da očekuje da prihvate opcije koje će značiti "stvaranje uslova koji nisu prihvatljivi ni podobni za politički i institucionalni život srpske zajednice".

Đurić je istakao da je srpska delegacija pregovorima o planu implementacije sporazuma pristupila konstruktivno i otvoreno i da je iznijela niz konkretnih predloga za implementaciju, "držeći se svakog slova, svake zapete sporazuma, s jasnom željom da sporazum u cijelosti i do kraja bude primijenjen".

"Dijalog mora da uspije, a neuspjesi kojih smo svjedoci u prethodna dva dana nisu proizvod stava i odnosa srpske strane", kazao je šef radne grupe.

Srpska strana je pokazala da je spremna na kompromise i da sasluša predloge druge strane, rekao je Đurić i pozvao prištinsku delegaciju da se vrati za pregovarački sto, dodavši da "nema ni razloga ni opravdanja za današnju odluku".

"Nema boljeg mjesta i vremena da rješavamo naše probleme, nema boljih okolnosti da napravimo plan o implementaciji koji će uvažiti minimum interesa obje strane i , plan koji će utrti put za uspostavljanje zajednice srpskih opština koja će omogućiti opstanak srpskog naroda na Kosovu", izjavio je Đurić.

Vlada Kosova: Srpska strana otvara pitanja van sporazuma

Vlada Kosova saopštila je danas da u Briselu nije postignuta saglasnost u razgovorima radnih grupa Beograda i Prištine o planu za primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa, jer je srpska strana tražila da se otvore nova pitanja koja nisu bila predmet sporazuma.

U saopštenju Vlade Kosova se ističe da je delegacija Kosova otputovala u Brisel kako bi postigla saglasnost o planu za primjenu sporazuma, ali da je srpska strana umjesto razgovora o planu otvorila nekoliko pitanja koja nisu dio sporazuma.

O tim pitanjima će se razgovarati jedino na nivou premijera i ne mogu biti dio razgovora o planu za primjenu sporazuma, dodaje se u saopštenju.

U Briselu su danas nastavljeni juče započeti razgovori radnih grupa Beograda i Prištine uz podršku predstavnika EU, o primjeni Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Kako se saznaje od izvora koji su pratili razgovor radnih grupa Beograda i Prištine, prištinska strana tražila je da se najprije ukinu srpske institucije na sjeveru Kosova, a da se onda, uz prevashodno učešće prištinskih vlasti, formiraju nove srpske institucije.

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je danas u Briselu da za sada, nije postignut dogovor s beogradskom delegacijom i najavio da bi sastanak premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, trebalo da bude održan 21. maja u Briselu.

Kuči je novinarima na pitanje da li je prihvatljiv stav koji je iznio čelnik tima Beograda Marko Đurić da u razgovore treba uključiti i pitanja položaja Srpske pravoslavne crkve, srpske imovine i načina uklapanja zajednice srpskih opština u "centralne institucije Kosova" odgovorio na sljedeći način:

"Nemamo mandat za to i to nije stvar o kojoj treba raspravljati".

On je dodao da treba raspravljati o energetici, telekomukacijama, a ne o, kako je rekao, "temama koje su već zatvorene i čije bi otvaranje ponovno stvorilo nove probleme i za koje nema razloga da budu zajedničke teme sa Srbijom".

"Ja sam kao u šali rekao, ali i ozbiljno, da onda možemo razgovarati i o Preševskoj dolini, o genocidu Srbije, o Miloševićevom vremenu, ratnoj odšteti", dodao je Kuči i izrazio žaljenje što se nije došlo do plana za primjenu sporazuma koji su parafirali premijeri Srbije i Kosova.

Današnji sastanak timova u Briselu je drugi od 19. aprila kada su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali Sporazum o normalizaciji odnosa. Prvi je održan 26. aprila.

Bonus video: