Telenor u Srbiji kupio banku

Telenor sada čeka dozvolu Narodne banke Srbije i Komisije za zaštitu konkurencije a zvaničan početak rada njihove banke očekuje se naredne godine
115 pregleda 0 komentar(a)
Telenor, Foto: Www.pressonline.rs
Telenor, Foto: Www.pressonline.rs
Ažurirano: 07.05.2013. 18:46h

Telenor Srbija, telekomunikacioni operator, kupio je u toj zemlji KBC banku i na taj način ušao i na bankarsko tržište. Zvaničan rad Telenorove banke se očekuje naredne godine, nakon što Narodna banka Srbije (NBS) i Komisija za zaštitu konkurencije odobre tu transakciju.

Neobičnu poslovnu odluku da se jedna telekomunikaciona kompanija okuša u bankarstvu, objasnio je u razgovoru za B92 Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora.

"Razmatrali smo tri opcije - grinfild investiciju, dakle da gradimo banku iz početka, da kupimo neku od postojećih banaka, ili da udjemo u partnerstvo i zajedničko ulaganje sa nekom od banaka. Odlučili smo se za kupovinu banke iz dva razloga - prvi, što je to najbrži način da izađemo na tržište, a drugi, što je KBC banka upravo u tom trenutku riješila da napusti Srbiju. Napravili smo aranžman koji obuhvata tri strane - KBC kao prodavca, Telenor kao kupca 100 odsto akcija banke i Sosijete ženeral banku, koja je kupila portfolio i preuzela postojeće korisnike KBC banke", pojasnio je Fredhajm.

Na pitanje šta je tačno kupljeno, Fredhajm objašnjava da je u pitanju bankarska licenca, IT sistem, dio osoblja i kompetencije koje banka ima.

"Sve korisnike, kreditne linije i kompletan portfolio KBC banke kupila je Sosijete Ženeral banka. Mreža filijala ostaje KBC banci koja ide u restrukturiranje, tokom koga treba očistiti bilanse i riješiti pitanje loših plasmana. Proces restrukturiranja će se odigrati u narednih nekoliko mjeseci", naveo je Fredhajm, dodajući da je Telenor banku kupio i u Pakistanu.

Telenor će, kako je kazao, preuzeti dio zaposlenih i obezbijediti im posao.

"Kada postanemo zvanično vlasnici, sprovešćemo reorganizaciju kroz preraspodjelu kadra, prirodan odliv i dobrovoljni odlazak", dodao je Fredhajm.

Ugovorom sa KBC-om je precizirano da se ne otkriva cijena kupovine, ali je Fredhajm kazao da će Telenorova investicija u taj projekat iznositi 40 miliona eura.

Bonus video: