Slovenija i Hrvatska "šampioni" po korupciji u biznisu

Na pitanje jesu li korupcija i mito uobičajena praksa u poslovanju, u Sloveniji je pozitivno odgovorilo čak 96 odsto ispitanika
5 komentar(a)
korupcija, novac, Foto: Shutterstock
korupcija, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.05.2013. 18:03h

Po percepciji korupcije u biznisu neslavna rekorderka u Evropi je Slovenija, a u stopu je slijedi Hrvatska, po čemu su znatno iznad evropskog prosjeka, pokazalo je najnovije istraživanje konsultantske kompanije Ernst & Young.

Na pitanje jesu li korupcija i mito uobičajena praksa u poslovanju, u Sloveniji je pozitivno odgovorilo čak 96 odsto ispitanika, prenosi Tportal.

Sloveniju u stopu prati Hrvatska, gdje je 90 odsto menadžera potvrdilo da je takva praksa uobičajena. Na pitanje je li mito uobičajena praksa za dobijanje poslovnog ugovora u konkretnom sektoru iz kojeg dolazi sudioniučesnik ankete, potvrdno je odgovorilo njih 40 odsto. Upoređivanja radi, u Sloveniji je na isto pitanje pozitivan odgovor dalo njih 46 odsto.

Korupcija je najmanje raširena u Švajcarskoj, gdje je tek 10 odsto ispitanika ocijenilo da je mito i korupcija uobičajena praksa u poslovanju. Evropski prosjek je 39 odsto.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od novembra do decembra 2012. a u njemu je učestvovalo više od 3.000 članova uprava, nadzornih odbora, direktora i saradnika iz ukupno 36 zemalja.

Sprovedeno je 3.459 razgovora sa zaposlenima velikih kompanija putem telefona, elektronskim putem ili lično.

Od svih zemalja koje su učestvovale u tom istraživanju, 57 odsto ispitanika priznalo je da je korupcija raširena praksa u njihovim državama, dok ih je svega 26 odsto kazalo da je za ugovaranje posla potrebno dati mito.

"Mito je u brojnim državama i dalje uobičajena pojava", komentarisao je rezultate za Die Welt šef Odsjeka za istraživanje prevara i sporova u Ernst & Youngu Stefan Haissner i dodao da korupcionaške afere mogu ugroziti opstanak preduzeća.

Istraživanjem nije obuhvaćena Crna Gora.

Bonus video: