Blic: Kačavenda bio saradnik DB pod imenom Pablo

Kačavendu je prvo vrbovala 60-ih godina tadašnja jugoslovenska služba bezbjednosti, a 70-ih je bio od operativnim djelovanjem DB BiH
113 pregleda 12 komentar(a)
Vasilije Kačavenda, Foto: Rts.rs
Vasilije Kačavenda, Foto: Rts.rs
Ažurirano: 07.05.2013. 13:10h

Vasilije Kačavenda je bio saradnik Državne bezbjednosti po imenu Pablo, piše "Blic" koji je objavio tajni dosije o razriješenom vladici.

Kačavenda je prema tom dosijeu duže od 50 godina saradnik domaćih i stranih obavještajnih službi, a vrbovan je pomoću kompromitujućih fotografija i materijalima o njegovim istupima seksualne prirode.

Kačavendu je prvo vrbovala 60-ih godina tadašnja jugoslovenska služba bezbjednosti, a 70-ih je bio od operativnim djelovanjem DB BiH zbog "djelovanja sa kleronacionalističkih pozicija".

Tokom rata za njega su, zbog političkog djelovanja, se zainteresovale pojedine bezjbednosne strukture u BiH, ali i dio međunarodnij policijskih i multinacionalnih snaga, posebno američkih, stacioniranih u Tuzli.

Prema podacima iz 2010, vladika Kačavenda je u Odjeljenju ratnih zločina u Centru OSA u Brčkom tretiran operativno kao pomagač optuženima za ratne zločine, konstatovane su njegove bliske veze sa političarima BiH, a registrovano je da ostvaruje kontakte sa Nebojšom Lazićem Zengom, pripadnikom MUP RS, stoji u dosijeu.

Kačavenda se navodi kao "nosilac homoseksualnih aktivnosti unutar SPC", a pominju se još i vladika mileševski Fileret i vladika Pahomije, kome je već suđeno za seksualno zlostavljanje dječaka u Vranju.

Objašnjava se da je sve izraženijim homoseksualnih sklonosti vladika SPC doprinio sve tolerantniji stav stav Grčke pravoslavne crkve prema ovom pitanju.

Bonus video: