Prvi maj u Beogradu: Demonstranti traže da država zaštiti radnike

"Neće se promijeniti situacija dok radnici ne izađu na ulicu i ne počnu da se bore za svoja radna mjesta i svoje plate"
3 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2013. 15:11h

Predstavnici sindikalnih organizacija i nekoliko stotina radnika protestovalo je danas, povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u centru Beograda zahtijevajući bolja prava i položaj za zaposlene, kao i odgovornost ministara za loše stanje u zemlji.

"Dali smo dosta vremena vladi, kako vidimo samo predsjednik (Ivica Dačić) i prvi potredsjednik vlade (Aleksandar Vučić) rade, svi drugi ministri ne vode nigdje, opada broj zaposlenih, i neko za to mora da snosi odgovornost", rekao je novinarima na protestnom skupu na Trgu Nikole Pašića predsjednik Saveza samostalnih sindikata u Srbiji Ljubisav Orbović.

On je naveo da sindikalne organizacije nemaju adekvatnog sagovornika u državi i da će "vrlo brzo" svoje zahtjeve predati Vladi Srbije.

"Nemamo sagovornika u državi koja bi trebalo da štiti zakone, ali ni u inspekciji rada i pravosuđu, i to je veliki problem," naveo je Orbović.

On je istakao da su najugroženija prava zaposlenih u malim, privatnim firmama, u kojima je "veoma teško osnovati sindikate".

Prema njegovim riječima, cilj današnjeg protesta je da se prekine apatija građana i podigne moral radnika.

"Neće se promijeniti situacija dok radnici ne izađu na ulicu i ne počnu da se bore za svoja radna mjesta i svoje plate", kazao je Orbović.

Radnici su noseći transparente "I ti si sindikat", "Danas gladni, sjutra žedni" i zastave sindikalnih organizacija sa Trga Nikole Pašića krenuli u protestnu šetnju.

Šetnja se kretala Dečanskom i Makedonskom ulicom, Terazijama i završila se gdje je i počela - na Trgu Nikole Pašića.

Saobraćaj nije obustavljen, već je samo privremeno bio prekidan.

Galerija

Bonus video: