Prvi maj u Zagrebu: Oko 20.000 građana protestuje protiv vlade

Sindikati traže napuštanje politike štednje, otvaranje radnih mjesta, očuvanje socijalne države, kao i ukidanje rada bez zasnivanja radnog odnosa za 1.600 kuna
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2013. 14:36h

Oko 20.000 građana, uglavnom članova sindikata, učestvovalo je danas u protestnoj šetnji centrom Zagreba protiv politike hrvatske vlade.

Protestna šetnja krenula je poslije 11 časova s Trga Francuske Republike, a završila se oko podneva na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gdje će uslijediti veliki protest u organizaciji pet sindikata pod sloganom "Mijenjate smjer".

Skup sindikata na 1. maj podržale su opozicione stranke, među kojima i najveća, Hrvatska demokratska zajednica, ali i brojna udruženja građana, udruženja ratnih veterana, kao i Katolička crkva u Hrvatskoj.

Organizatori očekuju da će se na Trgu bana Jelačića sindikalistima pridružiti i brojni građani, te da će se skup pretvoriti u sindikalno-građanski protest.

Okupljeni građani nose transparente "Nema rada bez plata", "Banksteri su nevini, banke ne dirate - gdje vam je hrabrost", "360.000 nezaposlenih, jer su plan 21 kreirali stručnjaci", "Narod vas je izabrao, narod će vas i maknuti".

Saobraćaj je prekinut Ilicom kojom prolazi povorka, a skup obezbjeđuje policija i zasad nema incidenata.

Sindikati između ostalog traže napuštanje politike štednje, otvaranje radnih mjesta, očuvanje socijalne države uz besplatno liječenje i obrazovanje, kao i ukidanje rada bez zasnivanja radnog odnosa za 1.600 kuna.

Galerija

Bonus video: