Uhapšena još četvorica najviših funkcionera izvršne vlasti FBiH

Portparolka suda potvrdila da je određen jednomjesečni pritvor predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i da su uhapšena još četiri čelnika vlade BiH
8 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2013. 10:00h

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, koji je u petak uhapšen pod optužbom za korupciju, potvrdila je portparolka tog suda Asja Papo. Pripadnici Agencija za istrage i zaštitu u Bosni i Hercegovini uhapsili, u nastavku akcije, još četiri osumnjičene osobe.

Sud je ovim uvažio zahtjev državnog Tužilaštva koje je procijenilo da bi Budimir i njegovi saradnici, ukoliko bi bili pušteni na slobodu, mogli da pobjegnu iz zemlje, ili da utiču na svjedoke, odnosno da pokušaju da unište dokaze.

"Sud je zaključio da su izvršena krivična djela ostvarena od strane najviših funkcionera izvršne vlasti FBiH, čime je narušen ugled države BiH i njenog pravosudnog sistema", rekla je Papo.

Pored Budimira, jednomjesečni pritvor određen je i njegovom savjetniku Petru Barišiću, predsjedniku federalnog povjereništva za pomilovanja Hidajetu Haliloviću, kao i Saudu Kulosmanu i Ivanu Jurčeviću - predsjednicima bošnjačkog, odnosno hrvatskog udruženja veterana.

Oni su osumnjičeni za zlopotrebu položaja i ovlašćenja, kao i primanje mita kako bi osuđenima na zatvorske kazne pomogli pri dobijanju pomilovanja koja je potpisivao Budimir.

Na odluku Suda BiH o određivanju pritvora odbrana osumnjičenih može da uloži žalbu u roku od 24 sata, što su advokati i najavili.

Određivanje pritvora odmah je osudila Stranka pravde i povjerenja (SPP), na čijemu je čelu Budimir.

"Živko Budimir je smetnja, prepreka, kamen spoticanja onima koji se već godinama održavaju u političkom vrhu BiH, dok sudski procesi protiv njih bivaju zastarjeli ili predmeti završavaju u fijokama Tužilaštva BiH", navodi u saopštenju SPP.

Stranka sugeriše da se Budimirovim pritvaranjem zapravo pokušava osigurati da njegova ovlašćenja preuzmu dvojica potpredsjednika FBiH, kako bi sproveli ranije planiranu smjenu entitetske vlade.

Pritvaranje Budimira prouzrokovaće probleme u funkcionisanju vlasti u Federaciji BiH. Ukoliko sam ne podnese ostavku, njega može da smijeni jedino entitetski Utavni sud pod uslovom da takav zahtjev podnesu po dvije trećine zastupnika iz oba doma federalnog parlamenta.

U međuvremenu, dio ovlašćenja predsjednika mogu da preuzmu dvojica potpredsjednika, ali Ustavom nije precizno definisano kakve oni odluke zapravo mogu da donose.

Nova hapšenja

Pripadnici agencija za istrage i zaštitu u Bosni i Hercegovini uhapsili su još četiri osobe, za koje se sumnja da su povezani sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Riječ je o nastavku akcije "Patriot", u okviru koje je u petak uhapšeno 20 osoba.

Akcija je izvedena na više lokacija u Hercegovini.

Galerija

Bonus video: