Holandski oficir: Srebrenica nije bila demilitarizovana

"Holandski bataljon bio je u ratu sa VRS", kazao je branilac Lukić. "Da, zato što smo bili napadnuti... Nastojali smo da zaštitimo sebe i stanovništvo... ", odgovorio je svjedok Rave
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 15:19h

Holandski oficir Unprofora Evert Rave potvrdio je danas, na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da do jula 1995. Srebrenica nije bila demilitarizovana, premda je to bilo predviđeno sporazumom kojim je 1993. bila proglašena za "zaštićenu zonu" UN.

Optužnica generala Mladića (70), u to vrijeme komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih muslimana i progon hiljada žena i djece iz enklave.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac, Branko Lukić, predočio je svjedoku dokumente Armije BiH po kojima je u Srebrenici u ljeto 1995. bilo bar "4.000 dugih cijevi".

Potvrđujući da je zadatak holandskog bataljona Unprofora bio da demilitarizuje Srebrenicu, Rave je odgovorio da su "plavi šljemovi" učinili sve što su mogli da to i učine, sakupivši "veliku količinu" oružja od ABiH. Objasnio je, međutim, da Unprofor nije imao ovlašćenja da sprovodi potrage za oružjem i pretresa kuće.

"Na kraju se pokazalo da nismo imali mogućnosti da demilitarizujemo enklavu", kazao je holandski oficir.

Upitan da li zna pod kojim je okolnostima komandant ABiH u Srebrenici Naser Orić napustio enklavu i da li mu je Unprofor pomogao u tome, Rave je odgovorio da međunarodne snage nisu Oriću pomogle da ode. Precizirao je da je s Orićem posljednji put razgovarao u martu 1995, poslije čega je on nestao.

Rave, tadašnji zastavnik, negirao je tvrdnju odbrane da se Unprofor stavio na stranu ABiH tokom napada VRS na Srebrenicu u julu 1995.

"Holandski bataljon bio je u ratu sa VRS", kazao je branilac Lukić. "Da, zato što smo bili napadnuti... Nastojali smo da zaštitimo sebe i stanovništvo... Ali, nikome nismo objavili rat", odgovorio je Rave.

Odbrana je, prikazujući izjavu generala Mladića iz Potočara, gdje je hiljade civila potražilo utočište u blizini baze holandskog bataljona Unprofora, tvrdila i da su srebrenički muslimani svojom voljom željeli da napuste enklavu, ali je Rave to odbacio.

Predsjedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) rekao je, na kraju iskaza svjedoka, da je optuženi Mladić napravio neprimjereni gest rukom prema Raveu i pozvao odbranu da to ispita.

U nastavku suđenja, tužioci su pred sudije izveli još jednog holandskog oficira koji je u julu 1995. službovao u Srebrenici.

Leindert van Dajn (Leendert van Duijn) opisao je kako je od 9. jula 1995, kao komandir voda, pokušao da sa dva oklopna transportera spriječi napredovanje VRS ka Srebrenici. Artiljerijska vatra srpskih snaga prinudila ga je na povlačenje, a tenkovi VRS napali su i druge holandske jedinice.

Van Dajn je izjavio da je u Potočarima, 12. jula 1995, bio očevidac odvajanja muslimanskih muškaraca od žena i djece, koje su sprovodili srpskih vojnici.

Kraj baze Unprofora, toga dana, bio je prisutan i general Mladić, sa kojim je svjedok razgovarao. Van Dajn će iskaz nastaviti sjutra.

General Mladić optužen je i za progon muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Galerija

Bonus video: