SUĐENJE SANADERU

Kovač: Za HDZ sam pjevao zbog svog sina

Izlazeći iz sudnice Kovač je podigao ruku prema klupi za optuženike i upitao Sanadera: "Jesi li zadovoljan, predsjedniče?"
183 pregleda 6 komentar(a)
Mišo Kovač, Foto: BETAPHOTO
Mišo Kovač, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 23.04.2013. 14:01h

Hrvatski pjevač Mišo Kovač potvrdio je danas da je na poziv Iva Sanadera nastupao u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji 2007, ali tvrdi da za to nije dobio novac od bivšeg stranačkog blagajnika i šefa carine Mladena Barišića.

U nastavku suđenja bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ Sanaderu - za zloupotrebu sluzbenog polozaja - Kovač je svjedočio iz trećeg pokušaja, vidno narušenog zdravlja.

On je svjedočio na poziv Sanaderove odbrane u slučaju Fimi media i rekao da su mu bili plaćeni nastup, dnevnice, spavanje i orkestar, o čemu postoji ugovor.

"Za HDZ sam pjevao zbog svog sina Edija, jer je on bio član HDZ-a još od 1990", kazao je.

Izlazeći iz sudnice Kovač je podigao ruku prema klupi za optuženike i upitao Sanadera: "Jesi li zadovoljan, predsjedniče?"

Tužilaštvo tvrdi da je jedna od najvećih hrvatskih zvezda zabavne muzike, prema Sanaderovoj ideji, za nastupe u kampanji dobijao ilegalni novac koji mu je u sjedištu carine iz crnog stranačkog fonda u gotovini davao Barišić.

Bivši šef carine rekao je to, između ostalog, u istražnom iskazu na osnovu kojeg je sastavljena optužnica kojom se Sanader, HDZ kao političku stranka i ostale optuženike tereti da su iz državnih institucija i firmi izvukli više od 70 miliona kuna.

Svjedočio je i sveštenik Slaven Milanović Litre koji je, prema tvrdnjama tužilaštva, bio posrednik između Sanadera i Marka Perkovića Tompsona koji je pred izbore 2007. navodno dobio više od pola miliona eura iz stranačkog crnog fonda, ali ne za nastupe već da u kampanji ne bi pevao za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnio dio biračkog tijela.

Tompson je ranije svjedočio u ovom postupku, odbacivši takve tvrdnje i ističući da od HDZ-a 2007. nije dobio novac.

Preporučujemo za Vas