Lukšić čestitao sporazum Beograda i Prištine

Lukšić je u čestitki naveo da je je danas važan dan za te dvije države, i da je to snažan podsticaj regionalnog razvoja i nastavka evropskog i evroatlantskog puta
7 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 20:11h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Luksic čestitao je postignuti dogovor i potpisivanje sporazuma koji reguliše pitanje srpske zajednice i otvara opipljivu evropsku perspektivu Srbije i Kosova.

Lukšić je u čestitki naveo da je je danas važan dan za te dvije države, i da je to snažan podsticaj regionalnog razvoja i nastavka evropskog i evroatlantskog puta.

"Danas je poslata snažna poruka čitavoj međunarodnoj zajednici da je na temeljima evropskih vrijednosti ovaj region spreman da se suočava sa izazovima i otklanja barijere, sa ciljem kvalitetnijeg života građana", ocijenio je Lukšić.

On je, kako navodi agencija Mina, poručio da će Crna Gora, u narednoj integracionoj fazi, biti konstruktivan partner svim drzavama regiona i promoter zajedničkog djelovanja u važnim pitanjima razvoja i bezbjednosti.

Pešić: Sporazum uspjeh za Srbiju i Kosovo

Sociolog Vesna Pešić izjavila je da sporazum u Briselu predstavlja uspjeh i za Srbiju i za Kosovo i da se nada da će obje strane imati dovoljno energije da primjene ono što je dogovoreno.

"Dobro je što su veliki napori Srbije, Kosova i Evropske unije uspjeli. To je lijepa vijest poslije mnogih neuspjeha. Mislim da će to otvoriti vrata Srbiji da ide dalje ka EU i da počne da rješava probleme", rekla je Pešić.

Ona smatra da Srbi sa Kosova mogu da budu zadovoljni jer su prema sporazumu dobili da upravljaju svojim javnim poslovima.

"Nadam se da će biti energije da se sporazum realizuje. Srbi na Kosovu su jako lijepo prošli, sami upravljaju svojim javnim poslovima, a dobili su i policiju i sudstvo", rekla je Pešić.

Prema njenim riječima, Srbija je sporazumom u Briselu dobila "maksimum onoga što se može dobiti iz jedne propale situacije".

Koštunica: Vlast izdala državne i nacionalne interese

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocijenio je, povodom postizanja dogovora u Briselu, da je vlast Srbije izdala državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji i time nanijela Srbiji koban udarac sa strahovitim istorijskim posljedicama.

"Sadašnja vlast je prihvatila da ukine državu Srbiju na Kosovu i Metohiji, izruči srpski narod na milost i nemilost albanskim separatistima i proda teritoriju Kosova za ništavni datum za početak pregovora sa EU. Ova vlast je državoubica jer je uništila srpske državne institucije na Kosovu", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

Koštunica je dodao da po tom sporazumu više ne postoji država Srbija na Kosovu i Metohiji, već Srbi treba da žive pod zakonima i vlašću "lažne države Kosovo".

"Ni NATO agresija, ni velike zapadne sile nisu mogli da nam nanesu toliko zla koliko danas vlasti Srbije nanose zla sopstvenom narodu i sopstvenoj zemlji. Ono što nije pošlo za rukom neprijateljima Srbije, da unište i ukinu srpske institucije na Kosovu, pošlo je za rukom aktuelnoj vlasti", naveo je lider DSS-a.

Po riječima Koštunice, pošto se vlast "okrenula protiv Srbije i svog naroda, potrebno je mirnim putem suprotstavljati se", kako je naveo, "otvorenom i besramnom nasilju nad Srbijom".

"Moramo na svaki način podržati naš narod da odbrani institucije države Srbije na Kosovu, što je on hrabro i odlučno sve ove godine i činio. I pored ovog posljednjeg čina predaje Kosova, nije sve izgubljeno. Borba za državu Srbiju i za Kosovo kao njen sastavni dio ne može i ne smije da prestane. DSS se otvoreno suprotstavlja ovom sramnom sporazumu i staje na stranu svog naroda koji se na Kosovu bori za svoju državu Srbiju", naveo je Koštunica.

LSV pozdravlja nastavak evropskog puta Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je napor koji je pokazao tim predvođen Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem u nastavku dijaloga sa Prištinom, a samim tim i nastavku evropskog puta Srbije.

LSV je u saopštenju naveo da je upravo na tu snagu pozivao lider stranke Nenad Čanak pišući 5. aprila državnom rukovodstvu i apelujući da postupe hrabro, mudro i u interesu svih građana, te da se odluče za nastavak puta Srbije ka Evropskoj uniji.

"Kao i tada, ukazujemo da je ovo pitanje koje će ne samo odrediti sudbinu građana Kosova, nego i svih građana Srbije, ali i na dugi rok odrediti put i zbivanja u čitavom regionu. Sada je, sve izvjesnije, to put u dobru budućnost među prijateljima", piše u saopštenju.

Galerija

Bonus video: