Beograd i Priština bez dogovora, moguć nastavak

U obraćanju novinarima po završetku razgovora obje strane su izrazile spremnost za nastavak dijaloga
86 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 07:44h

Deveta runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU završena je, poslije 15 sati, bez dogovora, ali je ovoga puta stranama u dijalogu ponuđen dokument koji je, prema riječima srpskog pregovaračkog tima, znatno povoljniji od rješenja koja su do sada nuđena.

U obraćanju novinarima po završetku razgovora obje strane su izrazile spremnost za nastavak dijaloga i postizanje dogovora, ali i vrlo oštrom retorikom iznijele različite poglede na sporna pitanja.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Beograd bio spreman da prihvati briselski sporazum o ovlašnjenjima zajednice srpskih opština, ali da je Hašim Tači to minirao vezivanjem tog problema sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije, što naša delegacija nije mogla da prihvati.

"Bilo je 15 tačaka, one su za nas prihvatljive, osim te koja vezuje pitanje policije na sjeveru sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama", rekao je Dačić.

On je dodao da su razgovori bili teški, zahvalio je šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton na predlozima, koji su, kako je rekao, mnogo prihvatljiviji nego u prerthodnim fazama i naveo da su u dosta pitanja stavovi veoma približeni.

Ivica Dačić

"Očigledno je da Priština nije spremna da ide do kraja i opstruiše razgovore, pa čak i prijeti da pitanje sjevera može riješiti nekim drugim metodama, očekujući našu nervozu i protivljenje. Naravno, važno je zadržati razum i u narednim danima pokušati da dođemo do rješenja", kazao je Dačić.

Srpski premijer je dodao i da je moguće da u narednim danima bude napravljen iskorak, da je Srbija posvećena postizanju rješenja, da je delegacija Srbije bila jedinstvena i činila sve u skladu s našim interesima.

"Nismo došli da opstruiramo dijalog, već da postignemo rješenje maksimalno praveći velike teške i bolne kompromise. Mi smo prihvatili sve predloge Eštonove, dok je Tači htio da pitanje policije veže s članstvom Kosova u međunarodnim ornaizacijama, što nije dio teme o kojoj smo razgovarali, to je u stvari jedina tema koja je ubačena bez reda", kazao je Dačić i napomenuo da je nekorentna interpretacija Tačija da je Beograd odbio predlog.

"Odbili smo da pitanje policije bude uslovljeno članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama, ali želimo da se ovaj proces riješi pozitivno", zaključio je premijer Srbije.

Kosovski premijer izjavio je večeras novinarima da je Priština prihvatila sve predloge Ketrin Ešton, uključujući i današnje, a da je Beograd odbio, ali da se nada da će u narednim minutima, danima promijeniti mišljenje.

"Ovo je treći put da je Srbija odbila, a Kosovo prihvatilo", rekao je Tači

"Ovo je treći put da je Srbija odbila, a Kosovo prihvatilo", rekao je Tači i dodao da se "sporazum ne može postići logikom i glavom (Vojislava) Šešelja".

Da je nastavak dijaloga moguć izjavio je večeras Tanjugu i savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić, koji je bio u delegaciji Beograda koja je razgovarala u Briselu, a kao razlog izostajanja dogovora naveo je opstrukciju kosovskog premijera oko formulacija visoke predstavnice EU Ketrin Ešton po pitanju policije, ali i otvorene Tačijeve prijetnje nasiljem.

Đurić je poručio da je Beograd spreman da razgovara, ali ne logikom terorista, i dodao da je nastavak dijaloga moguć ali da novi termin nije zakazan.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je Beograd i Prištinu da razmotre ponuđene predloge i vide da li dogovor može biti postignut, te podsjetila da do ponedjeljka ima još malo vremena.

"Jaz između dvije strane je uzak i plitak", kazala je Ešton, za razliku od njene ocjene nakon osme runde kada je rekla da je jaz između dvije strane uzak ali dubok.

Sporazum koji je dvijema stranama ponudila Eštonova sastoji se iz 15 tačaka, a kako je novinarima ranije, tokom jedne od pauza, rekao Marko Đurić, poseban problem bila je 14 tačka koja se odnosi na "učešće dviju strana u procesu evropskih integracija".

Đurić je objasnio da albanska strana to ne prihvata i da bi željela da se ta formulacija odnosi na "članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama" i dodao da je albanskoj strani problem predstavlja i ono što je predloženo u oblasti policije. Đurić je ocijenio da je ponuda koja se našla na briselskom stolu daleko povoljnaija za Beograd od ponude iz prethodne runde dijaloga posebno kada je reč o policiji, ali i o pravosuđu.

Sada više nije na stolu raniji predlog da se opštine Južna Mitrovica, Vučitrn i Srbica u kojima su Albanci u većini ukljuce u zajednicu srpskih opština, čime bi se promijenila etnička slika regiona, rekao je Đurić.

"Poboljšanje se prije svega tiče nadležnosti Zajednice srpskih opština (ZSO) u oblasti policije, gdje bi ZSO imala neposredne nadležnosti za izbor regionalnog komandanta i opštinskih komandanata", kazao je Đurić.

Tim predlogom, kako je objasnio, policija bi u većinski srpskim sredinama odražavala sastav stanovništva, a raniji predlog je predviđao da policijski region sjevera obuhvati i opštine Južna Mitrovica, Vučitn, Srbica u kojima je albansko stanovništvo većinsko, čime bi se promijenila etnička struktura regiona. Kada je riječ o pravosuđu, poboljšani predlog "predviđa veće nadležnosti, odnosno bolje uređenje sudova koje omogućuju da srpske sudije imaju veće prisustvo na sjeveru i u sredinama u kojima žive Srbi".

Inače, deveta runda dijaloga zakazana je iznenada, dvije strane su i ranije izrazile spremnost da razgovore nastave, a Ešton je uputila poziv s nadom da će dogovor biti postignut. Nakon gotovo 15 sati, nekoliko odvojenih i zajedničkih susreta, pauza, verbalnih sukoba i dosta oštrih riječi koje su pregovarači uputili jedni drugima, ovog puta dijalog je okončan tako što je do ponedjeljka ostavljeno vrijeme da se Beograd i Priština izjasne o ponuđenom dokumentu po principu "cio paket uzmi ili ostavi".

Hodžaj:Priština prihvata,Beograd mora da misli u evropskom duhu

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da je kosovska delegacija u Briselu prihvatila ponuđeni sporazum i pozvao Beograd da "razmišlja u evropskom duhu".

"Nadamo se da će Srbija razmišljati u evropskom duhu u narednih nekoliko dana, koliko je ostavljeno da prihvati sporazum", naveo je Hodžaj na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da je "normalizacija medjudržavnih odnosa sa Srbijom u interesu obje zemlje" i njihove evropske budućnosti.

"Kosovska delegacija napušta Brisel pošto je u potpunosti prihvatila ponuđeni sporazum", poručio je Hodžaj.

U Briselu je jucce održana deveta runda dijaloga Beograda i Prištine poslije koje je saopšteno da su dvije strane približile stavove, ali dogovor nije postignut.

Galerija

Bonus video: