Nazire se sporazum Beograda i Prištine

Novim predlogom ispunjen najveći dio zahtjeva Srbije
57 pregleda 51 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 21:08h

Srbiji je u pregovorima o sjeveru Kosova u Briselu ponuđen novi dokument, znatno bolji nego ranije, objavila je Radiotelevizija Srbije (RTS), pozivajući se na nezvanična saznanja.

"Četiri srpske opštine imaće lokalne policijske komandante. Predviđen je Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici, a očekuje se da se Srbija o toj ponudi izjasni u narednih nekoliko dana", objavljeno je na sajtu RTS o dokumentu koji je predložila šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Dokument sadrži 15 tačaka, sedam više nego prethodni.

O tim predlozima biće obavljene konsultacije sa svim parlamentarnim strankama i Srbima na Kosovu.

"Za primjenu dogovora traziće se garancije NATO i očekuje se sastanak srpskih zvaničnika sa generalnim sekretarom Alijanse Andersom Fogom Rasmunsenom. NATO bi trebalo da garantuje da vojska Kosova neće biti prisutna na sjeveru Kosova", naveo je RTS.

Ingerencije zajednice opština uključuju nadležnosti nad dijelom obrazovnog i zdravstvenog sistema, kao i nad prostornim planiranjem i ekonomskim razvojem.

"Tim predlogom je, praktično, ispunjen najveći broj zahtjeva i predloga Srbije. Ostalo je još da se delagacije Srbije i Prištine dogovore oko dve sporne tačke, od 15 koliko sadrži briselski predlog", naveo je RTS.

Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP

Međutim, trojni sastanak u Briselu prekinut je sinoć oko 20 časova zbog verbalnog sukoba potpredsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Hašima Tačija. Do verbalnog sukoba došlo je tokom rasprave o predlozima, odnosno o tačkama devet i 14.

Prema riječima savjetnika predsjednika Tomislava Nikolića, Marka Đurića, Tači hoće da ublaži tačku 14 koja se odnosi na učešće dvije strane u evropskim integracijama.

"Priština bi željela da se to odnosi na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", kazao je Đurić.

Hašim Tači, Foto: Beta/AP

Prethodno je dijalog bio prekinut zbog nezadovoljstva Tačija ponudom koju je iznijela Ešton.

Poslanici Evropskog parlamenta 18. aprila bi trebalo da glasaju o izvještaju o napretku Beograda, koji je podnio na razmatranje izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin.

Kacin je, u izvještaju, pozvao Evropski savjet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU i izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištine donijeti rezultate do kraja sedmice.

Galerija

Bonus video: