SNS skuplja potpise za smjenu vojvođanske vlade

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), počela je da prikuplja potpise građana Vojvodine za smjenu pokrajinske vlade, raspisivanje izvanrednih izbora i povlačenje Deklaracije o zaštiti ustavnih prava Vojvodine
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2013. 13:23h

Najjača stranka u vladajućoj koaliciji u Srbiji, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), počela je da prikuplja potpise građana Vojvodine za smjenu pokrajinske vlade, za raspisivanje vanrednih izbora i povlačenje Deklaracije o zaštiti ustavnih prava Vojvodine, koju je predložio predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, objavili su današnji mediji u Vojvodini.

"Sigurno je da svaka peticija kojom se prikupi veliki broj potpisa građana proizvodi pravne i političke posljedice", rekla je članica Predsjedništva SNS-a Maja Gojković novinarima, dodajući da bi "voljela da vidi na koji način će vrh Demokratske stranke (DS) u Vojvodini ignorisati tako veliki broj potpisa".

Potpisivanje peticije počelo je dva dana poslije protesta koji su ispred sjedišta vojvođanske vlade u Novom Sadu organizovale srbijanske nacionalističke stranke i ultra desničarska udruženja optužujući pokrajinsku vladu da želi da otcijepi Vojvodinu od Srbije.

Vojvođansku vladu predvodi Demokratska stranka bivšeg predsjednika Borisa Tadića, kojom odnedavno predsjedava Dragan Đilas i koja je na državnom nivoui opozicija vladajućoj koaliciji koju, uz SNS, čine Socijalisti Ivice Dačića i Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića.

Vojvođanski premijer i potpredsjednik DS-a Bojan Pajtić odbacio je kao neutemeljene optužbe za separatizam i u jučerašnjoj izjavi za B92 je naveo da je spreman da izbaci spornu rečenicu Deklaracije u kojoj se kaže da je "autonomija Vojvodine pravo njenih građana i da je njihovom voljom u sastavu Srbije".

"Ta rečenica može odmah biti izbačena. Preuzimam javnu obavezu da ćemo je izbaciti, ona nije važna", rekao je predsjednik vojvođanske vlade i podsjetio da su građani Vojvodine još 1918. godine odlučili da budu dio Srbije.

"Podigla se fama oko Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, a u njoj nema ni jedne jedine riječi, ni rečenice koja bi osporavala suverenitet Srbije", naglasio je on u emisiji "Utisak nedjelje" na TV B92.

Povod za napade na vojvođansku vladu bila je najava da će Skupština Vojvodine usvojiti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

Iako Deklaracija poziva na poštovanje Ustava Srbije i stečenih nadležnosti Pokrajine, srbijanski nacionalisti i beogradske stranke, predvođene SNS-om, optužuju vojvođansku vladu za separatizam.

Tenzije u odnosima državne i pokrajinske vlasti u Novom Sadu počele su otkako je prije nepunih godinu dana vlast u Srbiji od Demokratske stranke (DS) preuzela koalicija predvođena SNS-om.

Iako je na izborima izgubio na državnom nivou, DS nije izgubio vlast u Vojvodini, gdje ima nadmoćnu većinu u pokrajinskom parlamentu u odnosu na blok srbijanskih stranaka, koje su u opoziciji. Vlasti u Beogradu, međutim različitim mjerama, akcijama i postupcima - dodjele pokrajinske imovine lokalnim samoupravama, masovne smjene vodećih ljudi i članova upravnih odbora u važnim državnim tijelima, nepoštovanja mišljenja pokrajinskih tijela, uskraćivanja novca iz državnog budžeta, podstaknule su, po riječima vojvođanskog premijera Pajtića, formulisanje i nastanak Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine.

Ovim primjerima napada na autonomiju Vojvodine Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NUNV) pridodalo je i slučaj jedinog vojvođanskog dnevnog lista "Dnevnik", za koji se smatra da je pod uticajem novog vlasnika ugušena sloboda izvještavanja.

Jerkov: Vučić je diktator, a ne Pajtić

Portparolka Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov odbacila je danas optužbe potpredsjednika Srpske napredne stranke (SNS) Igora Mirovića, koji je za predsjednika Vlade Vojvodine i potpredsjednika DS Bojana Pajtića rekao da je "diktator" i dodala da je pravi diktator zapravo lider "naprednjaka" Aleksandar Vučić.

"Vrijeđa inteligenciju građana Srbije kada neko čiji lider stranke određuje visinu pretplate za RTS, rješava problem sa povećanim nivoom aflatoksina u mlijeku, najavljuje hapšenja, brine o fudbalskim klubovima, koordinira radom svih tajnih službi i vodi pregovore o Kosovu, optužuje bilo koga da je diktator. Time pokazuje koliko cijeni građane i šta misli o njima", kazala je Jerkov agenciji Beta.

Dodala je da građane naročito vrijeđa kada ih demokratiji uči osoba poput Igora Mirovića, koji je početkom devedesetih godina, kao tadašnji funkcioner Srpske radikalne stranke, zagovarao etničko čišćenje građana nesrpske nacionalnosti iz Vojvodine.

"Riječ je o osobi koja je poručivala Mađarma i Slovacima 'marš iz Vojvodine' i koja im je nudila sendviče i stočne vagone za odlazak od svojih kuća", kazala je Jerkov.

Ona je podsjetila da se tadašnjem Mirovićevom partijskom šefu Vojislavu Šešelju sudi u Hagu., između ostalog i za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine.

Igor Mirović je danas optužio Bojana Pajtića da je diktator, ponovio zahtjev da pokrajinski premijer podnese ostavku i dodao da SNS neće razgovarati o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

Galerija

Bonus video: