14. godišnjica

Obilježena godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Predsjednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović je izrazila nadu da će na narednoj godišnjici ubistva Slavka Ćuruvije biti poznata cijela istina o tom zločinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2013. 12:48h

Porodica novinara Slavka Ćuruvije i predstavnici novinarskih udruženja obilježili su danas 14. godišnjicu od nerazjašnjenog ubistva Ćuruvije u Svetogorskoj ulici u centru Beograda.

Nakon pologanja vijenaca i paljenja svijeća na mjestu ubistva, predstavnici novinarskih udruženja izrazili su nadu da će konačno biti otkrivene ubice i nalagodavci ubistva osnivača i vlasnika Dnevnog telegrafa, Nedeljnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin Slavka Ćuruvije.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović je kazao da je formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara iskazana politička volja da se pronađu ubice Slavka Ćuruvije.

Obradović se, međutim, juče povukao iz te komisje, jer nije saglasan da se osobama koje su direktno učestvovale u organizovanju ubistva Ćuruvije ponudi status zaštićenih svjedoka, a danas je izrazio nadu da je i na drugi način moguće pronaći i kazniti ubice novinara, prenosi radio Slobodna Evropa.

"Hoću da vjerujem da neće doći do sklapanja sporazuma sa onima koji su bili na čelu Miloševićevog eskadrona. Nadam se da je moguće i na drugi način doći do istine", naveo je predsjednik NUNS-a.

Predsjednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović je izrazila nadu da će na narednoj godišnjici ubistva Slavka Ćuruvije biti poznata cijela istina o tom zločinu.

Pomenu na mjestu Ćuruvijinog ubistva, ispred stana u kom je živio u Svetogorskoj 35, pored njegove supruge i brata, prisustvovali su između ostalih povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, predsjednica Odbora Skuspštine Srbije za kulturu Vesna Marjanović i brojne kolege novinari.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine

Neposredno prije ubistva pratili su ga pripadnici Državne bezbjednosti, ali još uvjek nije utvrđeno ko su nalagodavci i izvršioci ubistva, koje je postalo simbol brutalnosti režima Slobodana Miloševića.

OEBS traži utvrđivanje istine o ubistvu Ćuruvije

Predstavnica OEBS-a Dunja Mijatović pozvala je danas srpske vlasti da ispune ranije dato obećanje da će istražiti ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kao i ubistva drugih novinara.

Bivši vlasnik "Dnevnog telegrafa" i magazina "Evropljanin" ubijen je 11. aprila 1999. godine ispred zgrade u kojoj je živio u Beogradu, podsjeća se u saopštenju OEBS-a.

"Četrnaest godina od ubistva Ćuruvije pravda i dalje nije zadovoljena. Ubistva novinara Dade Vujasinović i Milana Pantića takođe nisu rasvijetljena. Ukoliko počinitelji takvih zločina nad novinarima ostanu nekažnjeni, to će poslati opasnu poruku da se takvi zločini tolerišu", poručila je Mijatović.

Ona je navela da su vlasti dužne ne samo da javno osude nasilje nad novinarima, već i da obezbijede da se organizatori i oni koji stoje iza tih ubistava budu procesuirani.

Predstavnica OEBS-a navela je da novinari moraju da se osjećaju sigurno dok izvještavaju o važnim društvenim problemima. "Porodice, prijatelji i kolege ovih novinara, kao i društvo u cjelini, zaslužuju da znaju istinu", navodi se u poruci predstavnice OEBS-a srpskim vlastima.

Galerija