Dačić: Teško će se pregovori o Kosovu vratiti u UN

Dačić je kazao da je s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi sagledao realno situaciju u vezi sa problemom Kosova.
6 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 19:07h

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Moskvi da je nekorektno da Srbija misli da će se tako lako pregovori s Prištinom vratiti pod okrilje Ujedinjenih nacija.

"Moramo da budemo iskreni i pošteni - mi smo prebacili problem na EU predlogom Srbije koji je usvojen u okviru Rezolucije Generalne skupštine UN a da nismo konsultovali i obavijestili Rusiju. Sada je malo nekorektno da mislimo da će tako lako moći da se taj proces vrati u UN", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da je s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi sagledao realno situaciju u vezi sa problemom Kosova.

Dačić je rekao da su Putin i premijer Rusije Dmitrij Medvedev obećali da će u okviru svojih razgovora s vodećim svjetskim državnicima probati da se konsultuju sa njima o naboljim načinama i metodama na koje bi moglo da se riješi pitanje Kosova u obostranom interesu.

"Putin mi je obećao da će o tome razgovarati sa vodeći državnicima zapada, od SAD, Njemačke, Francuske... Sigurna sam da će to mnogo doprinijeti da i oni vide da neko stoji iza nas, jer ovako je izgledalo da je Srbija sama na međunarodnoj sceni, okružena zemljama koje su gotovo sve članice NATO pakta ili idu ka NATO paktu i zemljama koje idu ka EU", rekao je Dačić.

On je naveo da je Putin realan čovjek, da ima racionalan pristup problemima i da je svjestan situacije, okruženja i geopolitičkog položaja Srbije i dodao da Rusija ne očekuje da Srbije promijeni svoj strateški pravac ka Evropskoj uniji.

"Mi se ne graničimo sa Rusijom. Želimo najbliže moguće odnose s Rusijom. Rusija je najveći prijatelj koga imamo na cijelom svijetu. Treba da nađemo prave forme za razvoj odnosa", kazao je Dačić i dodao da Srbija u teškim okolnostima ne može sama.

Dačić je kazao da je predsjedniku Rusije uručio pismo srpskog patrijarha Irineja, a da je Putinu i Medvedevu poklonio po jednu ikonu sa Kosova i dva kandila iz Prizrena.

Dačić, koji predvodi delegaciju Srbije, sjutra završava posjetu Rusiji susretom sa zvaničnikom VTB banke Vasilijem Nikolajevičem Titovim.

Galerija

Bonus video: