Medvedev: Rusija će podržati svaki stav Beograda o Kosovu

Medvedev je kazao da je ranije, u razgovorima sa srpskim sagovornicima stekao utisak da "od Rusije očekuju više nego od same Srbije"
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 15:05h

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da će Rusija podržati bilo koju poziciju Beograda o Kosovu.

"Naša pozicija je jednostavna. Podržavamo i podržavaćemo bilo koju poziciju rukovodstva Srbije o Kosovu", izjavio je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

"Mi polazimo od toga da sama po sebi pozicija, njena intenzivnost, političke nijanse i osnovni interes - to je interes Srbije. Drugim riječima, ne treba mi da formulišemo taj proces, već sama Srbija, i vi, treba sami da budete za to zainteresovani u najvišem stepenu", kazao je Medvedev, odgovarajući na pitanje novinara.

Medvedev je kazao da je ranije, u razgovorima sa srpskim sagovornicima stekao utisak da "od Rusije očekuju više nego od same Srbije".

"To je pogrešno" kazao je on. Beograd "treba da se opredijeli koju poziciju da zauzme" sa kojom će nastupiti u međunarodnim pregovorima, naveo je ruski premijer.

Dačić je kazao da Srbija želi da nastavi dijalog sa Prištinom, "ali da neće prihvatiti sve uslove". Naveo je da u posljednjim pregovorima uslovi koji su bili na stolu nisu bili prihvatljivi.

Govoreći o ulozi Rusije u pregovorima, on je rekao da Srbija mora da pravi jednostrane korake, bez konsultacija sa Rusijom, koje je poslije teško ispraviti.

Potpisan ugovor o kreditu za srpski budžet

U Moskvi je potpisan Sporazum o kreditu Rusije od pola milijarde dolara za podršku srpskom budžetu, pri čemu će prva tranša od 300 miliona dolara biti isplaćena u najskorije vrijeme, a druga nakon što Srbija zaključi stabilizacioni ugovor sa MMF-om.

Sporazum su, u prisustvu premijera dviju država, potpisali ministri finansija Mlađan Dinkić i Anton Siluanov.

Kako je izjavio Siluanov, kredit se odobrava na 10 godina sa kamatom od 3,5 odsto.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da su uslovi pod kojima je odobren kredit Srbiji za podršku budžetu izuzetno dobri, na šta je predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić uz šalu odgovorio da ga srpski ministar finansija ne bi ni uzeo da nije tako, prenosi Tanjug.

I Putin primio Dačića

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je u susretu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem pozvao srpskog predsjednika Tomislava Nikolića da posjeti Rusiju "u bilo koje vrijeme".

U razgovoru u podmoskovskoj rezidenciji u Novom Ogarjovu, Putin je Dačiću rekao da prenese "najbolje želje" Nikoliću.

"Između Srbije i Rusije su uvijek postojali posebno bliski odnosi", rekao je Putin na početku razgovora.

Putin je podsjetio da je prošle godine trgovinsko ekonomska razmjena dvije zemlje nešto opala, ali da ove godine bilježi rast od 38 odsto.

Naveo je da je Rusija najveći investitor u privredu Srbije, da postoji mnogo zanimljivih i velikih projekata. On je izrazio uvjerenje da će današnji susret Dačića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva biti značajan podsticaj za širenje saradnje.

Putin je podsjetio da je nedavno razgovarao telefonom sa Nikolićem, što po njegovim riječima, potvrđuje da postoje kontakti dvije zemlje na svim nivoima.

Dačić se na početku Putinu obratio na ruskom jeziku, zahvalivši za principijelnu podršku kada je riječ o Kosovu. "Srbija zna i misli da je Rusija najbolji prijatelj srpskog naroda", kazao je Dačić.

"Želimo što bliže odnose sa Rusijom, u svim oblastima, u politici, ekonomiji, kulturi, do odbrane i bezbjednosti", kazao je srpski premijer.

Galerija

Bonus video: