Dačić: Međunarodna zajednica odustala od ponude za široku autonomiju

U intervjuu francuskom listu Mond premijer Srbije govori o uslovima koje je u pregovorima Beograda sa Prištinom ponudila Međunarodna zajednica
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 17:44h

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su predlozi Kosova u Briselu bili ponižavajući, neprihvatljivi i neprimjenjivi, dok je međunarodna zajednica odustala od ranije ponude za veliku autonomiju na sjeveru pokrajine i da sada ne nudi nikakvu autonomiju.

"Situacija je skoro komična. Ništa nam ne nude. Kako to prihvatiti? Treba donijeti vagon da u njemu potpišemo kapitulaciju. Međunarodna zajednica je ranije govorila da neće biti podjele Kosova, da je maksimum za Srbe velika autonomija na sjeveru. Sada se ne nudi nikakva autonomija. Svaki francuski grad ima više ovlašćenja nego ta srpska zajednica na Kosovu", rekao je Dačić u intervjuu za francuski list Mond.

Dačić je rekao da predlog iz Brisela predviđa formiranje protokolarne zajednice Srba, bez izvršnih ovlašćenja, koja može da izdaje publikacije i održava okrugle stolove, ali koja nema ovlašćenja u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulture.

"A da ne pominjem pravosuđe i policiju", rekao je Dačić i dodao da srpska zajednica ne bi mogla da osniva ni škole, univerzitete i zdravstvene ustanove zbog čega se postavlja pitanje šta bi to Srbi dobili.

Premijer Srbije je rekao da na Kosovu postoji sukob dvije fikcije - da Srbiji pripada cijela pokrajina i da Priština ima suverenitet nad cijelim Kosovom.

"Ali suverenitet (Prištine) ne postoji na sjeveru. Da bi Srbi prihvatili da budu dio teritorije, a da ne govore o nezavisnom Kosovu, treba im njihov identitet, njihove posebnosti. To je bio naš polazni stav... Izgleda da je cilj pregovora bio da Srbi prihvate da sve bude u skladu s kosovskim zakonima. Ali, ako je to toliko lako zašto su me zvali da pregovaramo? Tači je mogao da ode na sjever i da riješi sam problem. Imao je vremena, 14 godina", rekao je on.

Dačić je dodao da je Priština odbila i da postoji regionalna komanda policije koju imenuje srpska zajednica, apelacioni sud na teritoriji srpske zajednice, kao i da jedina vojna snaga na teritoriji gdje žive Srbi bude sastavljena od Srba, dok se ne uspostavi uzajamno povjerenje.

"Priština je obećala da ćemo imati više nego što je nudio Ahtisarijev plan. Ali u poređenju s njihovim predlogom taj plan bio je Božji dar. Srbija je suočena s teškim problemom. Ne možemo da prihvatimo taj predlog, a ne možemo ni da ga odbijemo jer je direktno vezan za našu evropsku integraciju. Mi smo u živom pijesku, pri najmanjem pokretu upašćemo još dublje. Nemamo ruku sa strane za koju da se uhvatimo. Nemamo podršku kao Tači, koji ne samo da ima SAD nego ima i Evropsku uniju. Mi smo potpuno sami", naveo je Dačić.

On je dodao da je Srbija tražila ono što je dato za više od 200 regiona u Evropi a da nije traženo pravo veta niti odvajanje od Kosova. Takođe je negirao da je visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbjednost Ketrin Ešton pominjala evropsku administraciju na sjeveru.

"Ako odbijemo nećemo imati datum za početak pregovora za prijem u EU... Mi kasnimo u odnosu na sve. Prije sedam vjekova branili smo Evropu od Turaka. A sada nas ta ista Evropa napušta. Srbija je evropski parija. To treba da se promijeni", rekao je Dačić.

Ultradesničari već prozivaju "izdajnike"

Prema policijskim procjenama, oko 3 000 demonstranata se okupilo danas u centru Beograda na protestu u organizaciji ultradesničarskog pokreta Dveri sa kojega je srpskim vlastima poručeno da ne smiju da pristanu na ucjene EU-a i između Kosova i EU-a izaberu EU jer će, ako to učine, biti izdajnici, javljaju mediji u Srbiji i dodaju kako su demonstranti najavili da će ostati na Trgu Republike do utorka kada bi Srbija trebalo da se izjasni prihvata li sporazum ponuđen u Briselu.

Okupljeni su uzvikivali "Kosovo je srce Srbije", "Rusija, Rusija", a na spominjanje Nikolića, Vučića i Dačića uzvikivali su "izdaja", nosili su transparente na kojima je pisalo "Slušajte narod, a ne Brisel". Vođa pokreta Dveri, Vladan Glišić je rekao da bi Nikolić i Vučić, kada budu donosili odluku, trebali da gledaju šta rade Srbi sa sjevera Kosova "jer ono što oni kažu, to je naša mudrost, trebali bi da njih".

"Samo je jedna zastava, samo je jedna Srbija i ona se ne može dijeliti na Kosovu i na ostalo. Samo je jedna Srbija i nećemo je dijeliti ni na Drini, nigdje je nećemo dijeliti", poručio je Glišić dodajući da ako je vlast spremna da kaže "ne" Briselu, imaće podršku pokreta Dvera, "ali ako i pomisle da klimnu glavom pred spodobama iz Brisela, ako slučajno i pomisle da zaborave iz kojeg su naroda i kako se zovu", poručio im je neka se sjete stiha velikog pjesnika "ko ne sluša pjesmu, slušaće oluju".

Akademik i veliki prijatelj i izdavač Karadžićevih djela dok je bio u bijegu od tribunala u Hagu, Kosta Čavoški, rekao je da "ono što vlast sprema u nekakavom dubokom promišljanju između dva velika zla, neće biti ništa drugo nego veleizdaja".

Organizatori protesta su najavili da će od najviših predstavnika vlasti zahtijevati poštovanje Ustava Srbije i Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1244, neka odbace ucjene EU, ustraju na vraćanju pregovora o rješenju kosovskog pitanja u okvire Savjeta bezbjednosti i "od Rusije zatraže upućivanje svojih jedinica u južnu srpsku pokrajinu", kako su nazvali državu Kosovo, priznatu od 100 država svijeta.

Beograd i Priština imaju rok do utorka, 9. aprila, da se izjasne o rješenjima za Kosovo ponuđenim u Briselu.

Galerija

Bonus video: