Patrijarh Irinej: Održite obećanje, ne izdajte Kosovo

Patrijarh je apel uputio predsjedniku i premijeru Srbije, Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću, kao i potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću
14 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 15:03h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je danas vlast u Srbiji da odbije ponuđeno rješenje za Kosovo i ispuni svoje najvažnije obećanje da ni pod kakvim uslovima neće predati, izdati ili prodati Kosovo.

"Nijedno državno rukovodstvo Srbije, pa ni danažnje, nema ni pravo ni mandat da pristane na uslove koji nisu ispostavljeni nijednoj drugoj državi kandidatu za članstvo u EU. Ulaznica je preskupa. Srbija ne bi smjela da pristane da unaprijed plati takvu cijenu za robu koja joj možda nikada neće biti isporučena. Ona to nikada u svojoj istoriji nije učinila, bez obzira na čašu žuči koju je zbog toga iz vijeka u vijek morala da ispija", naveo je Irinej u apelu državnom vrhu.

Patrijarh je apel uputio predsjedniku i premijeru Srbije, Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću, kao i potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

Irinej je naveo da arhijereji Srpske pravoslavne crkve, uvjereni da predstavljaju i izražavaju stav svih njenih vjernika, smatraju svojom dužnošću da vlast podsjete na najvažnije predizborno i neposredno postizborno obećanje da neće izdati Kosovo i da "kao i većina naroda" očekuju da to obećanje i održi.

"To činimo sada jer smo potpuno svjesni tragike trenutka i bremena odgovornosti na vašim plećima. Ipak, nada nikada ne umire. Kada se raziđu tmasti oblaci, sijaće sunce. Kada su pred nama dva zla, manje zlo je bolje rješenje", dodao je patrijarh.

Patrijarh je istakao da crkva, po svojoj sabornoj prirodi, nije protiv ideje o evropskom objedinjavanju naroda i država niti protiv ideje o još širim procesima objedinjavanja. "Ali, ovdje sada nije više riječ o tome. Sada se od Srbije ultimativno traži faktičko odricanje od Kosova i Metohije, od izvorišta našeg crkvenog, narodnog i državnog bića, i prepuštanje tamošnjeg ostatka srpskog naroda vlasti onih koji su prethodno njegov veći dio ili pobili ili prognali, u zamjenu za maglovitu i neizvjesnu mogućnost dobijanja famoznog, samo za Srbiju uslovnog, datuma za početak pregovora, čije trajanje i ishod niko živ ne može predvidjeti", naveo je Irinej.

Patrijarh je istakao da je zahvaljujući brutalnoj, ali zato ljekovitoj iskrenosti berlinskog rečnika, za razliku od briselskog, sasvim izvjesno da će posljednji ultimatum glasiti - ili zvanično, formalno priznajte "državu Kosovo" ili od prijema u EU nema ništa.

"Od Srba se zahtijeva da se dobrovoljno odreknu teritorije i suvereniteta, čak i tragova hiljadugodišnjeg života na Kosovu i Metohiji, a za uzvrat se nudi prazno, neobavezujuće obećanje 'svijetle evropske budućnosti', odnosno nudi se u praksi jedno veliko ništa, uz ciničnu poruku: držite to čvrsto", naveo je Irinej.

Patrijarh je dodao da duh današnje EU nije, nažalost, duh dobre stare Evrope. "Mi i dalje jesmo za ideju slobodnog duhovnog i ekonomskog objedinjavanja evropskog kontinenta, ali nikako nismo za projekat porobljavanja ili ponižavanja bilo koje evropske države, pa ni naše Srbije", naveo je Irinej.

Dačić sjutra sa šefovima poslaničkih grupa o pregovorima

Premijer Srbije Ivica Dačić sastaće se sjutra u sa šefovima poslaničkih grupa u republičkom parlamentu kako bi ih obavijestio o toku pregovora s vlastima u Prištini, saopštio je kabinet premijera.

Prvom sastanku koji će početi u 9.30, pored predsjednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića, predsjednika skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovana Drecuna i direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina, prisustvovaće predsjednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Veroljub Arsić i zamjenik predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Žarko Obradović.

U razgovorima će učestvovati i predsjednik poslaničke grupe SPS Branko Ružić, predsjednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, predsjednik Partije ujedinjenih penzionera Jovan Krkobabić, predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Dačić će od 10.30 razgovarati s predsjednikom Demokratske stranke (DS) Draganom Đilasom i predsjednikom poslaničke grupe DS Borislavom Stefanovićem a za 11.15 je zakazan sastanak s predsjednikom Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislavom Koštunicom i predsjednikom poslaničke grupe DSS Slobodanom Samardžićem.

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović razgovaraće s Dačićem u podne a pola sata kasnije slijedi sastanak premijera s predsjednikom poslaničke grupe Zajedno za Srbiju Dušanom Petrovićem.

Za 13 časova je planiran sastanak Dačića s predsjednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom i predsjednik poslaničke grupe te stranke Balintom Pastorom.

Razgovori se nastavljaju u 13.30 sastankom premijera s predsjednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenadom Čankom i predsjednikom poslaničke grupe LSV Bojanom Kostrešom.

Posljednji sastanak je zakazan za 14 časova kada će Dačić razgovarati s predsjednikom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem.

Kako je najavio kabinet premijera, Dačić će poslije sastanaka, oko 14.30 održati konferenciju za novinare u Pres sali Vlade Srbije.

Bonus video: