Hrvatska: Vrhovni sud poništio presudu bivšem ministru odbrane

Vrhovni sud je oborio presudu Županijskog suda u Zagrebu zbog, kako prenose mediji, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja
0 komentar(a)
Berislav Rončević, Foto: Poslovni.hr
Berislav Rončević, Foto: Poslovni.hr
Ažurirano: 03.04.2013. 17:39h

Vrhovni sud Hrvatske je poništio presudu i naložio ponovno suđenje bivšem ministru odbrane iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivu Bačiću koji su zbog afere "Kamioni" bili osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.

Sud u Zagrebu 2010. godine osudio ih je zbog toga što su direktnom nagodbom kupili vojne kamione marke "Iveco" koji su na konkursu bili skuplji od kamiona marke "MAN", čime su oštetili državni budžet za 10,2 miliona kuna (1,3 milona eura).

Vrhovni sud je oborio presudu Županijskog suda u Zagrebu zbog, kako prenose mediji, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te je slučaj vraćen na novo suđenje.

Advokati Rončevića i Bačića izrazili su zadovoljstvo presudom Vrhovnog suda.

Obojica optuženih su na početku suđenja odbacila navode iz optužnice da su u direktnoj nagodbi od firme "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona "Iveco" za 34,4 miliona kuna, iako su oni za 10,2 miliona kuna bili skuplji od najniže cijene koju je na konkursu ponudio "MAN".

Tokom suđenja Rončević je rekao da se 2004. odlučio za tu nabavku kamiona na osnovu dokumentacije koju su mu predočili najbliži saradnici s ciljem da Hrvatska ne ispadne iz trke za članstvo u NATO.

Rončević je tvrdio da kamioni "MAN Importer" nisu zadovoljavali propisane standarde NATO.

Bonus video: