Neizvjestan ishod pregovora Beograda i Prištine

Srbija ne odustaje od toga da predložena zajednica srpskih opština ima nadležnosti u pravosuđu, policiji i prostornom planiranju
70 pregleda 71 komentar(a)
Ketrin Ešton, Hašim Tači, Ivica Dačić, Foto: FoNet
Ketrin Ešton, Hašim Tači, Ivica Dačić, Foto: FoNet
Ažurirano: 02.04.2013. 21:27h

Osma runda pregovora delegacija vlada Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije, u Briselu, prekinuta je pauzom poslije više od 11 sati razgovora.

Pauzu, koja je počela u 22.45 sati, je predložila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Nakon prve runde razgovora predstavnika tri strane, sastanak je prekinut radi konsultacija, poslije čega je Ketrin Ešton odvojena razgovarala sa svakom od dvije delegacije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Aleksandar Vulin izjavio je da u Briselu još nema pomaka i da nastavak dijaloga očekuje ukoliko Ketrin Ešton procijeni, nakon razgovora sa prištinskom delegacijom, da ima prostora za kompromis.

Ešton je razgovor sa beogradskom delegacijom čji je član Vulin, nastavila oko 19.30 sati. Potom je tim Vlade Kosova obavijestila o stavovima Srbije.

Vulin je podsjetio da Srbija ne odustaje od toga da predložena zajednica srpskih opština ima nadležnosti u pravosuđu, policiji i prostornom planiranju, a ne prihvata da Kosovske bezbjednosne snage budu prisutne bilo gdje gdje žive Srbi.

Osma runda razgovora počela je jutros nešto prije 11 sati odvojenim susretima Eštonove, prvo sa delegacijom Beograda, a zatim i s prištinskim timom, a zajednički sastanak počeo je u 14 časova.

Vulin je ocijenio da su razgovori teški i mučni.

Vulin je potvrdio da je na zajedničkom sastanku sa Ešton i delegacijom Prištine bilo "povišenih tonova" i da nije bilo prijatno sjedjeti "sa ljudima koji u nedostatku argumenata podignu ton".

Kako je istakao, to najbolje zna prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je "umio da se nosi sa tim".

"Atmosfera nije prijatna, ali bitno je kakav će biti konačni rezultat", konstatovao je Vulin.

Bonus video: