Musliu: Ako Srbija nastavi protjerivanja i ubistva, mogući su oružani sukobi

"Najdiskriminisaniji Albanci u Evropi su oni u Preševskoj dolini", kazao je lider Pokreta za demokratski progres
74 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 15:16h

Predsjednik Pokreta za demokratski progres (PDD) Jonuz Musliu ocijenio je da su na jugu Srbije (u Preševskoj dolini), mogući oružani sukobi ako se ponove "protjerivanja i ubistva" Albanaca.

Musliu je u intervjuu za prištinsku Tribunu kritikovao kosovsko rukovodstvo zbog nezainteresovanosti da kroz dijalog sa Beogradom pokuša da riješi i problem statusa Albanaca u Preševeskoj dolini.

"Mi smo više puta tražili da budemo dio dijaloga (Beograda i Prištine). Kada se govori o Kosovu i sjeveru zašto da se ne govori i o Preševskoj dolini"

"Najdiskriminisaniji Albanci u Evropi su oni u Preševskoj dolini. Ovo je najbolje potvrđeno kad nam je 20. januara uklonjen spomenik (OVPMB u centru Preševa).

Tu je Srbija pokazala zube (i namjeru) da preko sile rješava probleme sa Albancima", naveo je Musliju, dodajući da obraćanje Albanaca za pomoć Prištini i Tirani nije naišlo na razumijevanje.

"Mi smo više puta tražili da budemo dio dijaloga (Beograda i Prištine).

Kada se govori o Kosovu i sjeveru zašto da se ne govori i o Preševskoj dolini", rekao je lider PDD koji je i bivši predsjednik Skupštine opštine Bujanovac.

Dodao je da je od Tačija stalno tražio pomoć, ali da ništa nije urađeno.

"Ovdje krivica leži i na Albaniji, zato što nije bila dovoljno angažovana u tom pravcu", rekao je on.

Na pitanje da li isključuje mogućnost samoorganizovanja građana pa čak i ponavljanje sukoba u Preševskoj dolini, Musliu je odgovorio da "ne preostaje drugi put, ako se ponovo počne sa ubistvima i protjerivanjima".

Galerija

Bonus video: