Nezadovoljni sudskim postupkom: Protest logoraša iz Morinja

Najavljeno da će logoraši tražiti da se predmet vrati u Hrvatsku "kako bi na kraju zločinci bili kažnjeni jer crnogorsko pravosuđe opstruira postupak"
92 pregleda 3 komentar(a)
protest Karasovići, Foto: Dnevnik.hr
protest Karasovići, Foto: Dnevnik.hr
Ažurirano: 24.03.2013. 17:50h

Na graničnom prelazu Karasovići, između Hrvatske i Crne Gore protestovao je 21 logoraš iz logora Morinj, jer se sudski postupak za zločine u tom logoru, koji se vodi u sudi u Podgorici, pretvorio, kako navode, u pravosudnu farsu.

"Razlog protesta je pravosudna farsa u koju se pretvorio postupak koji se vodi u Crnoj Gori", rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracionih logora Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić.

"Šest godina od kada je počeo postupak još nema kraju suđenju za ratne zločine koji su počinjeni u tom crnogorskom logoru", rekao je Bulić i najavio da će, kako prenose mediji u Hrvatskoj, tražiti da se predmet logor Morinj vrati u Hrvatsku kako bi na kraju zločinci bili kažnjeni jer crnogorsko pravosuđe opstruira postupak.

Bulić je izrazio i nezadovoljstvo nebrigom hrvatske države prema logorašima. Rekao je da je samo iz Dubrovačko-neretvanske županije 292 logoraša iz Morinja koji su tamo proveli 18.500 dana.

Pred Višim sudom u Podgorici početkom prošlog sedmice nastavljeno je ponovljeno suđenje za ratni zločin u logoru Morinj kod Kotora 1991. i 1992. godine.

Prvo suđenje počelo je u martu 2009. pred sudom u Podgorici protiv šestorice pripadnika JNA - Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Boro Gligić, Mladen Govedarica, Zlatko Tarle i Ivo Menzalin, koji su bili optuženi za ratne zločine počinjene nad ratnim zatvorenicima i civilima u logoru Morinj.

Optužnica ih je teretila da su kao pripadnici JNA od oktobra 1991. do avgusta 1992. ratne zarobljenike i civile zlostavljali u Morinju i pritom kršili pravila međunarodnog prava, naređivali i sprovodili mučenja i nečovječno postupali i povrijedili integritet 169 ratnih zarobljenika i civila sa dubrovačkog područja.

U maju 2010. šestorica pripadnika bivše JNA nepravosnažno su osuđena na 16,5 godina zatvora.

U avgustu iste godine Apelacioni sud u Podgorici ukinuo je prvostepenu presudu i vratio slučaj na ponovljeno suđenje.

Krajem januara 2012. godine Viši sud u Podgorici osudio je Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzalina i Bora Gligića na ukupno 12 godina zatvora, dok su Mladen Govedarica i Zlatko Tarle oslobođeni optužbe, ali je Apelacioni sud u julu 2012. ukinuo i tu presudu.

Bonus video: