CRNI FOND HDZ-A

Mišo Kovač i Tompson nisu došli na suđenje Sanaderu

Tompsonu je navodno plaćeno da ne pjeva, jer se vjerovalo da bi mogao da nastupi za neke desničarske stranke i time na izborima ugrozi HDZ
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.03.2013. 11:44h

Pjevači Mišo Kovač i Marko Perković Tompson nisu se pojavili na suđenju bivšem premijeru Ivu Sanaderu u slučaju "Fimi-medija". Trebalo je da budu ispitani kao svedoci odbrane, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, za predizborne nastupe za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) na čijem je čelu bio Sanader, dobijali novac iz crnog fonda HDZ-a, odnosno Tompson je dobio pola miliona eura da ne nastupi ni za jednu stranku.

Oko četiri miliona eura navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera

Prema ranijem pisanju medija, Tompsonu je navodno plaćeno da ne pjeva, jer se vjerovalo da bi mogao da nastupi za neke desničarske stranke i time na izborima ugrozi HDZ. Sanaderov advokat Čedo Prodanović rekao je da je Kovač bolestan, a da je Marko Perković Tomspon u Splitu i da ne može da dođe do srijede.

Tvrdnje tužilaštva o plaćanju pjevača iz crnog fonda nedavno je na sudu odbacila pjevačica Nina Badrić. U najvećoj korupcionaškoj aferi u hrvatskoj politici, Sanader i HDZ, kao prva politička stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su da su zajedno sa još devet fizičkih i pravnih osoba iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona eura preko Fimi-medija, po kojoj je afera dobila ime.

Oko četiri miliona eura navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera. Županijski sud u Zagrebu osudio je u novembru prošle godine prvostepeno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.