Tači: Nije istina da smo popustili

Premijer Kosova je jučerašnju izjavu Tomislava Nikolića nazvao neodgovornom i u potpunosti neistinitom i naveo da je to još jedna "tradicionalna laž Beograda"
8 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Tanjug
Hašim Tači, Foto: Tanjug
Ažurirano: 12.03.2013. 17:30h

Predsjednik Vlade Kosova Hašim Tači odbacio je danas izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je Priština odustala od svojih stavova po pitanju zajednice srpskih opština.

Premijer Kosova je jučerašnju izjavu Tomislava Nikolića nazvao neodgovornom i u potpunosti neistinitom i naveo da je to još jedna "tradicionalna laž Beograda".

Tači je u Skupštini Kosova, gdje je poslanike informisao o dijalogu sa Srbijom, kazao da su osnova za razgovore Ustav i zakoni Kosova, kao i plan bivšeg izaslanika UN Martija Ahtisarija. Taj plan je Srbija odbacila i nije usvojen u Savjetu bezbjednosti UN.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče nakon razgovora sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u Briselu, da je Priština popustila i da su dvije strane bliže dogovoru.

Tači je rekao da će asocijacija srpskih opština na sjeveru Kosova imati ista prava i ovlašćenja kao i postojeća asocijacija opština Kosova i biti potpuno u skladu sa zakonima Kosova.

Kosovski premijer je rekao da će oni koji imaju nejasnoće o dijalogu Beograda i Prištine o tome moći da se pobliže informišu od visoke predstavnice EU za spoljnju politiku i bezbjednost Ketrin Ešton. Po njegovim riječima, na kraju razgovora dvojica premijera će potpisati pisani sporazum koji će kao garant potpisati i Ketrin Ešton.

"Ako se postigne sporazum o asocijaciji opština onda će biti lakše ostvariti normalizaciju odnosa sa Srbijom", rekao je kosovski premijer.

Tači je kazao da tokom posljednje runde razgovora sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem u Briselu nije postignut kompromis, ali da je i dalje optimista po pitanju uspjeha dijaloga.

U raspravi koja je na trenutke bila žustra, poslanici pokreta Samoopredjeljenje, koji se protivi razgovorima sa Beogradom, optužili su premijera Tačija da tim dijalogom vodi ka podjeli Kosova.

Poslanici Demokratskog saveza Kosova, najveće opozicione stranke u Skupštini Kosova, od premijera Tačija su zatražili da se tokom razgovora obezbijede i pisani sporazumi o svemu što se dogovore dvojica premijera.

Izvještaj premijera su podržali poslanici stranaka vladajuće koalicije u Skupštini Kosova.

Bonus video: