Makedonija: Zabrinutost u policiji zbog novih poziva na proteste

Policija je pozvala na uzdržanost i upozorila da će izgrednici biti kažnjeni
58 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2013. 15:56h

Makedonska policija izrazila je zabrinutost nakon što su grupe na Fejsbuku pozvale na novi protest Albanaca u petak protiv "antialbanske politike države i mučenja Albanaca" koje navodno sprovodi makedonska većina, objavljeno je dans na sajtu Balkan insight.

Na Fejsbuku je poziv na protest ispred zgrade Vlade Makedonije, poslije podnevne molitve u Jaja-pašinoj džamiji, u srcu opštine većinski naseljene albanskim stanovništvom.

"Niko nije zvanično zakazao protest za petak, ali smo svjesni poziva na Fejsbuku i pomno pratimo situaciju", rekao je portparol policije Ivo Kotevski.

Policija je pozvala na uzdržanost i upozorila da će izgrednici biti kažnjeni.

U Čairu i centru Skoplja su prošlog vikenda izbili neredi kada su protesti eskalirali u sukobe sa policijom.

Na protestu grupe Albanaca u Skoplju 18 povrijeđenih >>>

Nasilni protest u Skoplju: Protiv 19 osoba krivične prijave >>>

Prvo su Makedonci u petak izrazili nezadovoljstvo zbog postavljanja Talata Džaferija, bivšeg komandanta albanskih pobunjenika, za novog ministra odbrane.

Narednog dana su na ulice izašli Albanci, tvrdeći na kontramitingu da su bili izloženi napadima "makedonske rulje".

Tokom dva dana nasilja povrijeđeno je tridesetak ljudi, uništeni automobili i zapaljeni autobusi.

Sve veće političke stranke su osudile nasilje, ali uz razmjenu optužbi za izazivanje nereda. Neki posmatrači su povezali etničke nemire s početkom kampanje za lokalne izbore 24. marta.

Nekoliko napada je prijavljeno i u ponedjeljak i utorak. Tvrdi se da su napadi, uglavnom na maloljetnike, etnički motivisani.

U Makedoniji je 2001. godine izbio oružani sukob državnih snaga bezbjednosti i albanskih pobunjenika iz potom raspuštene Oslobodilačke nacionalne armije (ONA).

Sukob se, uz posredovanje SAD, završio potpisivanjem mirovnog sporazuma u Ohridu koji je garantovao veća prava Albancima koji čine četvrtinu makedonskog stanovništva.

Galerija

Bonus video: