Parafiran memorandum o rješenju za Ljubljansku banku

Ovim potpisivanjem memoranduma se otvara put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji s obzirom da je rješavanje spora oko prenesene štednje hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke
93 pregleda 0 komentar(a)
Ljubljanska banka, Foto: Beta
Ljubljanska banka, Foto: Beta
Ažurirano: 07.03.2013. 11:05h

Prva potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnjih poslova Vesna Pusić i državni sekretar u kabinetu slovenačkog prmemijera Tone Kajzer parafirali su danas u Zagrebu Memorandum o saglasnosti između vlada dvije države kojim se rješava spor oko Ljubljanske banke, saopšteno je u Zagrebu.

Ovim potpisivanjem memoranduma se otvara put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji s obzirom da je rješavanje spora oko prenesene štednje hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke bio uslov Ljubljane za ratifikaciju.

Premijer Zoran Milanović najavio je danas na sjednici Vlade da će Memorandum parafirati u ponedjeljak, 11. marta u Mokricama u Sloveniji kada bi trebalo da se susretne s aktuelnim slovenačkim premijerom Janezom Janšom. On je ocijenio da je memorandum rezultat kompromisa i da je do njega došlo "relativno lako pošto se stvorila politička volja".

Hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić izjavila je da vjeruje da će hrvatski ugovor u slovenačkom parlamentu biti ratifikovan do kraja mjeseca.

U Memorandumu se navodi da su vlade Slovenije i Hrvatske saglasne da se rjesšenje za prenesenu deviznu štednju Ljubljanske banke u Hrvatskoj nađe na temelju Ugovora o pitanju sukcesije (Aneks C). Nastaviće se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu Ugovora o sukcesiji, a Vlada Hrvatske, navodi se u Memorandumu, osiguraće zastavljanje svih sudskih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke, Zagrebačka banka i Privredna banka, u vezi s prenesenom deviznom štednjom.

Slovenačka vlada osiguraće i saglasnost Ljubljanske banke kao tuženika u tim postupcima. Hrvatska će, kako se navodi, osigurati da se ne pokreću nikakvi novi sudski postupci, a Vlada Slovenije se obavezuje da odmah pokrene postupak za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU u parlamentu.

Memorandum će stupiti na snagu nakon što dvije države izvijeste jedna drugu da su izvršile svoj dio dogovorenih postupaka.

Slovenija je jedina zemlja EU koja još nije počela proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. Uz nju još četiri države nisu završile postupak ratifikacije, a to treba da učine najkasnije do 1. jula kada Hrvatska postaje stalna članica EU.

Rješavanje problema tzv. prenesene štednje bivše Ljubljanske banke, koje već dvije decenije opterećuje odnose zvaničnog Zagreba i Ljubljane, Slovenija postavlja kao uslov za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u parlamentu.

Predmet spora je štednja onih štediša koji su svoja potraživanja prenijeli na Hrvatsku. Prema hrvatskim izvorima, od 430.000 hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke njih 300.000 prihvatilo je punudu Hrvatske i prenijeli su štednju na hrvatske banke što im je Hrvatska poslije isplatila, dok njih 130.000 to nisu učinili, već vode individualne sporove.

Bonus video: