Hrvatsko oružje koristi džihadski pokret Ahrar al Sahm

Ali Ankir, predstavnik pokreta Ahtrar al Sham, izjavio je da oni dijele oružje sa “Slobodnom sirijskom vojskom” i da se bore zajedno
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 15:32h

Osim sirijskih pobunjenika deo oružja za koje se opravdano sumnja da je iz Hrvatske, koriste i pripadnici džihadskog pokreta Ahrar al Sham, piše Jutarnji list.

List navodi da je pregovore o prodaji vodio ambasador u SAD Joško Paro. Da je oružje iz Hrvatske potvrđuju i svježe objavljeni snimci na kojima pripadnici ovog pokreta koriste oružje RBG 6 i bacač M79. Snimci pokazuju i da ne postoji kontrola nad raspodjelom naoružanja kad ono ilegalnim kanalima dođe u Siriju.

Ali Ankir, predstavnik pokreta Ahtrar al Sham, izjavio je da oni dijele oružje sa “Slobodnom sirijskom vojskom” i da se bore zajedno.

Ti podaci ukazuju na opravdani strah predstavnika zemalja EU da bi ukidanjem sankcija na uvoz oružja u Siriju ono moglo završiti i u rukama džihadskih pokreta.

U nedavnom tekstu o transferu hrvatskog naoružanja sirijskim pobunjenicima, Njujork Tajms je naveo kako je jedan visoki hrvatski funkcioner prošlog ljeta američkim predstavnicima u Vašingtonu rekao da Hrvatska ima mnogo oružja na raspolaganju koje se, ako su zainteresovani, može prebaciti sirijskim pobunjenicima.

Prema dostupnim informacijama, neimenovana osoba iz tog članka je hrvatski ambasador u SAD Joško Paro, piše Jutarnji list.

Pozivajući se na svoje izvore, list navodi da je upravo on s američkim predstavnicima dogovarao prodaju oružja Saudijskoj Arabiji koja ga je proslijedila sirijskim pobunjenicima.

Oružje je, dakle, platila Saudijska Arabija, a potom je ono krajem prošle i početkom ove godine jordanskim civilnim transportnim avionima iz Zagreba prebačeno u Jordan i dalje u Siriju. Tako Hrvatska oružje nije prodala Siriji, već trećoj zemlji i time je izbjegla kršenje sankcija na prodaju oružja u Siriju koje je proglasila EU.

Jutarnji list podsjeća da je Paro za ambasadora u SAD imenovan u proleće 2012, samo nekoliko mjeseci pre dogovora o transferu naoružanja u Siriju, a prije toga bio je savjetnik za spoljnu politiku predsjednika Hrvatske Ive Josipovića.

Hrvatska Vlada više puta je istakla da ne prodaje naoružanje sirijskim pobunjenicima, ali nikad nije opovrgla napise da je sa zagrebačkog aerodroma oružje prebačeno u Jordan, navodi list.

Bonus video: