Kosovo tužilo Srbiju visokoj predstavnici EU

Zvanična Priština je, uoči nastavka pregovora sa Srbijom, visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton predala dokaz o prisustvu srpskih policijskih snaga na sjeveru Kosova
3 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 13:55h

Kosovske vlasti predale su visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, prije dijaloga u Briselu, dokument koji, kako navodi prištinski list Zeri, opisuje policijsko prisustvo Srbije na sjeveru Kosova.

"Vjerujem da je ovaj dokument bio dovoljan da ubijedi Srbiju da treba da ih ukloni sa teritorije Republike Kosovo", rekao je zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuči.

List navodi da je dokumentovano prisustvo na sjeveru Kosova pripadnika Bezbjednosno-informativne agencije i drugih bezbjednosnih struktura Srbije.

Nakon jučerašnjih razgovora u Briselu, premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je postignut usmeni dogovor o povlačenju tih struktura.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić je, međutim, kazao da takvog dogovora nije bilo, jer Srbija i nema bezbjednosne strukture na Kosovu. Zeri, ipak, dodaje da je Evropska unija riješila da stavi na dnevni red dijaloga Priština-Beograd uklanjanje srpskih ilegalnih struktura iz oblasti bezbjednosti tek kada je vidjela dokumenta koja je kao dokaz pružila zvanična Priština.

Prištinski pisani mediji, inače, danas opširno javljaju o jučerašnjem susretu dvojice premijera, stavljajući u prvi plan da postoji saglasnost o formiranju zajednice srpskih opština, ali da nema saglasnosti oko njenih ovlašćenja.

Dnevnik Tribuna piše da se razgovaralo o paketu za sjever Kosova i dodaje da se očekuje da "stvaranje asocijacija opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, funkcionisanje policije i sudova, kao i rasformiranje i integracija paralelnih struktura na sjeveru bude dio sveobuhvatnog paketa za najproblematičniji dio Kosova".

Dnevnik Ekspres piše da Hašim Tali i Ivica Dalič nisu postigli sporazum, ali da su obojica izrazili optimizam da će se sve dogovoriti 20. marta, u sljedećoj rundi razgovora.

Dnevnik Lajm navodi, pozivajući se na izvore bliske pregovaračima, da je bilo pritisaka da se prvo ostvare postignuti sporazumi, a da se poslije toga razgovara o obliku i statusu opština sa srpskom većinom.

Bonus video: