Ako ne dobije datum za početak pregovora, Srbija se okreće Istoku?

Kada bi imala datum za pregovore, Srbija bi dobijala najviše 10 odsto bespovratne pomoći više nego sada, što nije "fatalan" gubitak
15 komentar(a)
Srbija, EU, Foto: DW
Srbija, EU, Foto: DW
Ažurirano: 03.03.2013. 12:13h

Ako Savjet Evropske unije 28. juna Srbiji ne dodijeli datum za početak pregovora o članstvu, jedna od mogućih posljedica može biti ekonomska integracija zemlje ka Istoku, ocjene su analitičara i političara, pišu Novosti.

Igor Mirović (SNS) kaže da će u tom slučaju morati da se pojačaju aktivnosti na tržištima drugih meridijana, kako bi se nadomjestila šansa izgubljena u EU. Tu, pojašnjava Mirović, misli na veću otvorenost za ulaganja iz zemalja poput Rusije, Kine, ili i iz arapskog svijeta.

"Datum bi za Srbiju prije svega značio šansu na ekonomskom planu, otvarajući mogućnosti za privlačenje investicija iz EU i to bi građani najprije osjetili na kućnim budžetima, a odsustvo ove šanse umanjilo bi mogućnost za oporavak privrede,“ kaže Mirović za Novosti.

Jovan Teokarević, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže da bi se usljed ne dobijanja datuma pregovora, euroentuzijazam kod građana dodatno tanjio, a to bi sigurno uticalo da se zemlja "praktično" orijentiše ka drugim djelovima svijeta, konkretno, ka Istoku.

"Prvo bi to bilo ekonomski, zatim politički, a bojim se i bezbjednosno,“ ocjenjuje Teokarević.

Prema riječima Teokarevića, Srbija sada dobija 200 miliona eura godišnje bespovratne pomoći od EU, a kada bi imala datum za pregovore, to bi bilo maksimum 10 odsto više, odnosno, dodatnih 10 do 20 miliona eura, pa to ne bi bio "fatalan" gubitak u slučaju da članice EU u junu presude negativno.

Bonus video: