Makedonska vlast i opozicija postigli dogovor

Uz posredovanje Evropske unije postignut sporazum za prevazilaženje političke krize između makedonskih vlasti i opozicije
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 17:57h

Makedonska vlast i opozicija postigli su danas uz posredovanje predstavnika Evropske unije sporazum za prevazilaženje političke krize prema kojem će se sve stranke vratiti u parlament i učestvovati na lokalnim izborima, prenijeli su makedonski mediji.

Na sastanku su učestvovali premijer Nikola Gruevski, lider opozicione SDSM Branko Crvenkovski i evropska trojka predvođena komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, prenijela je agencija MIA.

"Sporazum je postignut na ovom zajedničkom sastanku vladajućih i opozicionih partija uz prisustvo naših partnera i prijatelja iz EU. Izrazio sam zadovoljstvo zbog pozitivnog stava lidera i vlade i opozicije, što je omogućilo da se obnovi makedonska evropska agenda", rekao je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov.

Takođe je dogovoreno osnivanje ad hok komisije za ustanovljavanja činjenica o incidentima u Sobranju 24. decembra.

Poslije lokalnih izbora, biće pokrenuta izborna reforma u kojoj će učestvovati i OEBS, a sporazum predviđa i mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora, ali nije postvaljen vremenski rok za to, rekao je na konferenciji za novinare izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ričard Hovit.

Evropska trojka, u kojoj je pored Filea i Hovita i član parlamenta Jerži Buzek, razgovarala je i s liderom albanske stranke DUI Alijem Ahmetijem.

Makedonsko Sobranje usvojilo je 24. decembra budžet za 2013. dok su pred skupštinskom zgradom trajale bučne demonstracije uz sukobe a i u samoj zgradi je izbila tuča. Iz skupštinske sale su na silu udaljeni opozicioni poslanici, kao i novinari koji su pratili zasijedanje. Lider SDSM Branko Crvenkovski je tada rekao da poslanici opozicije neće učestvovati u radu Parlamenta i pozvao pristalice na građansku neposlušnost.

Bonus video: